Közel a "lelki" segítség!

A mai rohanó világban egyre gyakoribb, hogy egyes, különféle egészségügyi problémák, fájdalmas testi tünetek mögött nem szervi, hanem lelki betegség áll. Ezt ismerte fel a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ vezetése, mikor pályázatot nyújtott be egy olyan program elindítására, melynek keretében speciális programok és kiváló szakemberek segítségével próbálnak az emberek lelkének mélyére ásni. A program hamarosan, június elsejével indul. 

“Mentális Egészségfejlesztés a Hódmezővásárhelyi és Makói Járásokban” címmel indul útjára a projekt, melyre 40- 40, azaz összesen 80 millió forintot nyert a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, és a két településen lévő Egészségfejlesztési Irodák felelnek majd a megvalósításáért.

A lelki gondok sokkal alattomosabbak, és nehezebben megfoghatóak, mint a szervi betegségek. Sokszor maguk az egyének, akik ezekkel küzdenek sem veszik észre magukon, de épp így rejtett marad a környezetük számára is. Ilyen például a depresszió, amely egyébként ugyanúgy népbetegségnek tekinthető, mint a cukorbetegség. Ez pedig nem csak az egyén számára, de a társadalom számára is teher. Ennek a betegségkörnek a szűrése eddig a mi feladataink között sem szerepelt, az EVP mindeddig csak a szervi problémákra és azok korai felismerésére koncentrált, így ez a program egy óriási fordulat lesz a mi munkánkban és a közösség életében is

– mondta el portálunknak Kallai Árpád, a CSMEEK főigazgatója.

A pályázat keretében elnyert összeg lehetőséget biztosít majd arra, hogy több kiváló szakembert is foglalkoztatni tudjanak, mint például Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos, valamint infrastrukturális fejlesztéseket is végrehajtanak: Vásárhelyen és Makón is komplett tréning-szobákat alakítanak ki.

A program megvalósítása során szorosan együttműködnek majd a benne résztvevő 20 település önkormányzatával. Terveik szerint több csoportos foglalkozást tartanak majd elsősorban szülőknek, serdülő korú gyermekeknek és az idősebb, nyugdíjas korosztálynak, valamint egy online tanácsadó rendszer is kiépítésre kerül.

Céljuk, hogy a mentális problémák területén mindenkinek segíteni tudjanak majd, különös tekintettel a szülők- és gyermekek közötti nézetkülönbségekre, a munkahelyi kiégésekre, a depresszió és az öngyilkosság kérdésére- és mindezt akár egyéni terápia formájában is.

A programba mintegy 6000 főt kívánnak bevonni a térségből, és a már fent említett csoportos foglalkozásokon túl számos rendezvényt is szerveznek majd.