Átverés a 2,5 milliós ingyenpénz lakásfelújításra!

Közösségi oldalakon és egyes hírportálokon jelent meg az az álhír, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) április 16-tól Hazai Hatékonyság 2.0 elnevezéssel, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő és alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatást nyújt magyar állampolgároknak a helyi önkormányzatokon keresztül. A hír azonban nem igaz.

Ezt maga az intézet, és több helyi hatósági iroda is cáfolta. Portálunk figyelmét a vásárhelyi Széchenyi Programiroda munkatársa hívta fel az átverésre, egyre többen vannak ugyanis városunkban, akik a 2,5 millió forintos ajándékpénz felől érdeklődnek, mikor betérnek az irodába.

Az álhír terjesztői sokakat becsaptak: az ilyen jellegű támogatásokat kereső, többségükben rászoruló, nagycsaládos, vagy idős emberekben keltették fel az érdeklődést és az otthonuk felújításának reményét egy hazugsággal, egy nem létező támogatás kapcsán

– számolt be a heol.hu.

A MEHI honlapján közölte, hogy elhatárolódik a tartalomtól és azt javasolja mindenkinek, hogy ellenőrizze az információ forrását, mielőtt tovább terjeszti a hírt.

Figyelmeztetésük szerint hosszabb idő óta újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint lakossági korszerűsítési támogatást lehetne igényelni. A hír alapjaként a Hazai hatékonyság programcsomagot jelölik meg. Az intézet arra szólít fel, hogy jelentsük az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. (Az egyik példát itt találja.)

Ezen kívül azonban jelenleg is van lehetőség energetikai felújításra támogatást igényelni 0%-os THM-el, illetve az “Otthon melege” program is kiírásra kerül a közel jövőben.  Ezekről pedig a vásárhelyi Széchenyi Programiroda munkatársai is szívesen tájékoztatják a lakosokat, a Szőnyi utca 1. szám alatt.

Forrás: napi.hu