Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 7

Ezért az országgyűlési képviselő azt szeretné, ha minden lakott ingatlant aszfaltozott úton és járdán lehetne megközelíteni. A politikus erről szerdán délután, a mártélyi képviselőtestület ülésén beszélt.

Szerdán tartotta a mártélyi grémium a májusi ülését, amelyen Lázár János is részt vett. Mint arról beszámoltunk, a térség országgyűlési képviselője a választókerület mind a 19 településére ellátogat, hogy tárgyaljon a fejlesztési elképzelésekről a képviselőkkel.

Borsos József megköszönte Lázár Jánosnak, hogy Mártély volt a körút első állomása. A polgármester néhány aktualitásról is beszámolt, ami szerint a lakosságszám stagnál és a munkanélküliség folyamatosan csökken a községben. Közfoglalkoztatottból is egyre kevesebb van, férfi közmunkásból már csak kettőt jegyeznek a településen.

Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 4

A jövőbeli tervek között szerepel például a bölcsőde kialakítása, a kézilabdapálya felújítása, a belterületi utak kátyúzása és zöldség-gyümölcs feldolgozóüzem létesítése. Könyvtár és tudásközpont kialakítására is pályáztak, azonban erre még nem kaptak visszajelzést a minisztériumtól.

Lázár János szerint Mártélynak is az a feladata, mint a hozzá hasonló kistelepüléseknek, azaz megszólítani a fiatalokat, hogy miért érdemes itt maradni, jövőt tervezni és családot alapítani. – Ezt a helyi közösségnek kell végiggondolni, mivel ezt egyetlen budapesti hatóság sem fogja tudni megmondani – tette hozzá a politikus, aki ezért

azt javasolja Mártélynak, hogy egy informatikai konzultáció során kérje ki a lakosok véleményét, mire lenne szüksége a községnek.

Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 6

Orbán Viktor a beiktatási beszédében azt mondta, elérhetőnek tartja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb országa közé tartozzon. A testületin Lázár János kifejtette, egyetért ebben a kormányfővel, és az ilyen mértékű fejlődés egyik alapfeltétele, hogy az ország 3200 településének minden utcája aszfaltozott legyen.

Addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahova csak sáros lábbal tudunk eljutni

– jelentette ki a képviselő, hozzátéve, még Budapesten is vannak olyan részek, ahol nincs aszfalt és járda. A falvak úthálózatában pedig ez az arány 25-30 százalék. A honatya szerint 2030-ig megvalósítható, hogy ez nullára csökkenjen.

Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 3

Az ülésen még elhangzott, Mártély földrajzilag a legjobb adottságú település a vidéken, azonban nincsenek kihasználva a benne rejlő turisztikai és szolgáltatóipari lehetőségek. Lázár szerint ehhez elengedhetetlen a kemping fejlesztése, a Vásárhely-Mártély közötti út teljes, 600 millió forintos felújítása pedig jelentősen dob majd a megközelítésen. Csakúgy, mint a már elkészült 47-es északi elkerülő, amivel – az elmondások szerint – 20-25 perc alatt el lehet jutni Mártélyról Szegedre, háztól-házig.

Lázár János a testülettől azt kérte, írásban tájékoztassák őt a folyamatban lévő rendezetlen ügyekről, illetve készüljön egy fejlesztési terv, amit ő majd képvisel a mártélyiak nevében az Országgyűlésben.

Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk elLázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 5 Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 2 Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 1 Lázár: addig nem leszünk fejlett ország, amíg valahová sáros lábbal jutunk el 8