Toroczkai László

A tisztújításon gyanús, megkérdőjelezhető körülmények között alulmaradt elnökjelölt belengette, hogy kiléphet a Jobbikból. Könnyen lehet, hogy új pártot alakítanak a jobboldali radikálisok. Erre azért lehet szükség, mert a hithű nemzeti radikálisokkal szemben felülkerekedni látszik a pártból élők, egyébként a balliberálisokkal összefogást keresők társasága, akik „elvették a mozgalom lelkét”.

Ahogy arról portálunk hétfőn több cikkben is beszámolt, a hétvégi különös tisztújítás után robbanásközeli állapotba sodorta a belső feszültségekkel terhelt Jobbikot. A Sneider Tamással szemben sokak által megkérdőjelezhető tisztaságú versenyben alulmaradt Toroczkai László a Facebook-oldalán tette közzé gondolatait a szombati Jobbik-küldöttgyűléssel kapcsolatban. Az ásotthalmi polgármester konkrét utalásokat tesz arra, hogy a Vona Gáborhoz kötődő, a néppártosodás folytatása mellett lándzsát törő kör tisztességtelen eszközöktől sem riadt vissza a küldöttgyűlés kimenetelének manipulációja érdekében.

Az RTL Klub „Kettészakadt a Jobbik?” című anyagával is üzen – egyelőre csak nekik nyilatkozott a héten –, melyben megjegyzi, rengeteget kérik, alapítson új pártot vagy mozgalmat, ezzel kapcsolatban néhány napon belül hoz döntést. Utal rá, azért lehet szükség új formációra, mert a pártért élőkkel (a hithű nemzeti radikálisokkal) szemben felülkerekedni látszik a pártból élők (egyébként a balliberálisokkal összefogást keresők) társasága.

„Azokkal van a baj, akik a háttérből irányítanak, és elvették ennek a mozgalomnak a lelkét” –

fogalmazott közvetlenül a kongresszus után.

Mivel mindösszesen 42 szavazattal győzött a bukott pártelnök, Vona Gábor által kijelölt és országosan turnéztatott Sneider Tamás–Gyöngyösi Márton-kettős, az eredmény alapján kijelenthető, hogy kettészakadt a Jobbik: a balliberális, cukisodó, néppártosodó tömbtől bármelyik pillanatban leszakadhat a nemzeti radikális jobboldali tábor, azaz a mostani politikai helyzetben új párt alakítása sem kizárható a Toroczkai László, Novák Előd, Dúró Dóra nevével fémjelezhető kör által.

„Számomra most azok a legfontosabbak, akik mellém álltak, velük fogok először beszélni, nem fogom őket magukra hagyni. Bármilyen döntést tőlük teszek függővé. Aki most ebben a helyzetben, hatalmi pózban retorziót emleget, ne feledje: aki szelet vet, vihart arat. A kongresszusi küldöttek 46%-a azt is jelenti, hogy a tagság többsége változást akar. 22 küldöttön múlott, ez nagyon kevés, főleg mivel a küldöttek soraiban olyan emberek is ültek, mint a jól fizetett kommunikációs igazgató, vagy mi a szösz, akinek a mozgalmi élethez semmi köze. Nagyon köszönöm a sok biztató üzenetet, de egyáltalán nem vagyok szomorú.

Az én lelkemet nem lehet elvenni, még a lelkesedésemet sem. Csak keserűség maradt bennem, mert ez már nem az a bajtársi közösség, amely közel húsz éve elindult, s amely a hullámok hátán, több mozgalom eredményeit magába olvasztva végül parlamenti párttá vált”

– írja Toroczkai, aki az RTL Klub „Kettészakadt a Jobbik?” című anyagával is üzen.

Arra is reagált, hogy Sneiderék szerint nem voltak egyenlőtlenek a tisztújítás feltételei.

„A tisztújítás előtt átírt alapszabály, a legdurvább habonyi időket idéző lejáratás ellenem (mindezt Vona Gábor nevével visszaélve (?) úgy, hogy Vona Gábor egyszer sem határolódott el nyilvánosan ezektől a mocskolódó és rágalmazó Facebook-csoportoktól, internetes oldaltól, miközben az alelnök-jelöltek közül többen is használták ellenem az ott olvasható paneleket), a kongresszusi beszédemet az előzetesen meghatározott 15 percről előző éjjel 12-re rövidítették, úgy hogy előtte Vona Gábor időkeret nélkül kampányolhatott ellenem. Az elnökválasztási folyamat során azt kértem, hogy a 19 megyében és Budapesten mindenhol együtt jelenhessünk meg Sneider Tamással, ugyanolyan időkeretben ismertethessük az eddigi hibákat és a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, hogy a tagság össze tudjon minket mérni. Ezt végül 20 helyszín helyett 8 megyében tették lehetővé”

– sorolja az anomáliákat.

„Csak a közösségért kell aggódni, értem nem. Nekem, ahogy eddig, úgy a jövőben is lesz utam. Most végre tudok olyan dolgokra is összpontosítani, amelyekre az elmúlt időszakban kevésbé volt lehetőségem. Számomra az a fontos, amit a kongresszusi beszédemben is mondtam: A magyar politikát egyre inkább irányító marketingmenedzserek projekteket csinálnak, mi viszont történelmet!”

– fogalmaz a politikus.

Toroczkai tehát nem zárta ki, hogy kilép a Jobbikból. A bejegyzése alatt egy kommentben arra is utalást tett, hogy gyorsan változnak az idők a pártban a Vona-féle monopólium kiépülését követően, ugyanis ő még arra is emlékszik, amikor

két éve Vona Gábor könyörgött neki, hogy adja a nevét a párthoz…

Toroczkai Facebook-komment

Borítókép: Blogstar.hu