Meghozták a fagyosszentek a hideget (VIDEÓ!)

Özönvízszerű esőzéssel, erős lehűléssel kopogtattak be a fagyosszentek Magyarországra. Az előrejelzések szerint pedig maradnak is egy darabig: enyhe felmelegedésre csak a hétvége tájékán lehet számítani. Az esernyőket ne hagyják otthon! 

A hazai néphagyomány “fagyosnapok” néven tartja számon Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12, 13, 14) alakját és napjait. Pongrác egyébként ókeresztény vértanú (†304), Szervác püspök (†384), Bonifác (†303) szintén mártír volt.

Évszázados paraszti tapasztalat szerint ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.

A fagyosszentek egy topolyai népi magyarázat szerint évről, évre visszatérnek.

„Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragszanak ránk emberekre, és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”.

A naphoz időjóslatok is kapcsolódtak: például Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.

Így szakadt az eső reggel Hódmezővásárhelyen:

Forrás: magyarno.com