Terrortámadásnak minősítették a párizsi késelést

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. – írja a hirado.hu.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a terrortámadásnak nincs magyar érintettje. „A leghatározottabban elítéljük ezt az aljas merényletet, amely ismét mutatja, hogy a terrorizmus jelen van kontinensünkön, és folyamatos fenyegetést jelent az Európában élők számára. A kormány ezért minden lehetséges eszközzel fellép a magyar polgárok biztonsága érdekében, és szövetségeseink is mindig számíthatnak ránk a terrorizmus elleni harcban” – írta a minisztérium.

Úgy tudni, hogy a támadást elkövető férfi 2016 óta szerepelt a radikalizmusra hajlamos személyek nyilvántartásában, mert ismerősei között volt olyan, aki részt vett a szíriai harcokban.

A francia híradásokban elhangzott, hogy Hamzat Azimovnak hívják az elkövetőt, aki 1997. november 1-jén született Csecsenföldön, és 2010 óta francia állampolgár. Egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel.

A merénylő „Allahu akbárt” kiáltozva követte el a támadást, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, de a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte. Hírügynökségek szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót, de sajtóértesülések szerint egy járókelőt így is sikerült halálra sebeznie, négy embert pedig megsebesítenie.

Forrás: hirado.hu/MTI

Kiemelt kép: jerseyeveningpost.com