Hódmező habja – napi netszemle 1

Vásárhely prémium kategóriája, az augusztus 20-i ünnepség rejtélyei, Európa újjáalapítása, Sarka Katáék hitvalló ékszere. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Prémium

Lenni vagy nem lenni – a vásárhelyi kérdés.

Hatalmas sikerrel zárult a jubileumi, 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, a szakma is elégedett, sok volt a komoly érdeklődő, üzletek köttettek, kapcsolatok épültek – írja a Delmagyar.hu.

„Az OMÉK-nak több a látogatója, de a szakmát tekintve a vásárhelyi kiállítás lényegesen komolyabb, prémium kategória. Aki ebben az ágazatban számít – fogyasztói vagy üzleti szempontból –, annak itt kell lennie. Aki kimarad, az lemarad. Az elmúlt napokat sikerként könyvelhetjük el, jövőre is eljövünk Vásárhelyre – összegzett Both Ildikó.”

Dicséri a szakma vásárhelyi agrárbemutatót, szombaton is ezrek látogattak ki – galéria

Soha nem felejtem el a kezdeteket, torokszorító volt, drukkoltunk, hogy sikeres legyen – mondta a 81 éves Lelkes István fényképezőgéppel a nyakában és lovas nyakkendővel. A lovak vásárhelyi festője még idén is a különböző lovas események, bemutatók, versenyek helyszíni kommentátora volt a jubileumi, 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Vásárhelyen.

Ébredés

Márki-Zay rejtélyei.

Péter Szabó Szilvia-nagykoncert készül augusztus 18-ra, a vásárhelyi augusztus 20-i borfeszt egyik fellépője lehet a NOX énekesnője, már ha lesz ünnepség – boncolgatja a Vásárhely24.

„Az énekesnő ‘Ébredő’ elnevezésű 2018-as turnéjának része lenne a vásárhelyi ünnepségsorozat koncertje. Hogy lesz-e vagy sem, az még rejtély, mivel Márki-Zay Péter polgármester arról beszélt, minden idei program (is) el fog maradni. A rendezvénysorozat másik fellépője egyébként Király Viktor lenne – és vélhetően még sokan mások.”

Lesz, vagy nem lesz? Péter Szabó Szilvia nagykoncert készül augusztus 18-ra – Vásárhely24

A vásárhelyi augusztus 20-i borfeszt egyik fellépője lehet a NOX énekesnője. Az énekesnő „Ébredő” elnevezésű 2018-as turnéjának része lenne a vásárhelyi ünnepségsorozat koncertje. Hogy lesz-e vagy sem, az még rejtély, mivel Márki-Zay Péter polgármester arról beszélt, minden idei program (is) el fog maradni. A rendezvénysorozat másik fellépője egyébként Király Viktor lenne – és vélhetően még sokan mások.

Megmondó

Újjáalapított Európa.

Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász a Hirado.hu cikkében arról beszél, ha az európai identitást szeretnénk erősíteni, akkor több Európára lenne szükség, de olyan Európára, amely megérti és tiszteletben tartja a nemzeti identitásokat.

„A nemzetek Európájára van szükség, de olyanra, amely mind Európát, mind a nemzeteket erősíti – hangsúlyozta. Úgy véli, rendkívül fontos lenne a jogköröket tisztázni: mi az unió feladata, mi a nemzeteké. Lényeges lenne azokat is meghatározni, mik a közös európai értékek, mik a nemzeti értékek. Fontos lenne azonban, hogy Európa ne akarjon mindent a nemzetek helyett megmondani – tette hozzá. A professzor úgy véli, újjá kell alapítani Európát, de minél előbb, mert a nép lassan elutasítja azt. Ezt pedig a nemzetek tiszteletben tartásával kell véghezvinni. Bertrand Mathieu szerint a jövő évi uniós választásokon megerősödhetnek az Európa-ellenes táborok.”

A jog a demokrácia ellen fordulhat

Budapesten mutatta be új könyvét Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász. A professzorral a Kossuth Rádió Európai Idő című műsora készített interjút. A jog természetesen alapfeltétele a jogállamiságnak, így a demokráciának is, sok esetben azonban azt látjuk, hogy a jog csatornázza a demokratikus kifejezési formákat, azaz megakadályozhatja a népet, hogy kifejtse véleményét – mondta az interjúban a Jog a demokrácia ellen?

Hitvallás

Noncsi ajándéka.

Másfél év után újra összejött a Sarka–Hajdú família: a pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család, beleértve Katát és Pétert – számol be róla a Lokál Online.

„Kata másfél évvel ezelőtti elköltözése óta nem volt példa arra, hogy összejött volna az egész família. Most azonban semmi nem számított, csak Noncsi, a szülők és nagyszülők pedig hosszú idő óta először voltak felhőtlenül együtt. A kislány persze gyönyörű ajándékokat is kapott, amiknek nagyon örült. Mint ilyenkor szokás, egy olyan tárggyal kedveskedett Kata és Péter, amely örök emléke lesz az elsőáldozásának. Noncsi ékszert kapott, amely mindig emlékeztetni fogja a keresztényi hitvallásra.”

Újra együtt a Sarka-Hajdú család

Másfél év után újra összejött a Sarka-Hajdú família. A pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család: Péter, Kata, a nagyszülők és természetesen a pár gyermekei, Noncsi és Dávidka is. Hajdú Péter és Sarka Kata válása még folyamatban van, a felek mostanság békében és összhangban nevelik két gyönyörű gyermeküket.