A láncfűrészes faszobrász volt az emberek kedvence az állattenyésztési napokon 2

Az expó sztárja Gáborecz István volt, aki fafaragó tehetségével kápráztatta el az érdeklődőket. Azt is megtudtuk tőle, az édesanyja születésnapjára készített embernagyságú medvére a legbüszkébb.

A budapesti férfi nagyrészt a fővárosban tevékenykedik, de egyre többet hívják vidékre is, hisz a faszobrászat újdonságnak számít Magyarországon. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra a STIHL képviseletében érkezett. Lapunknak azt is elárulta, egy éve foglalkozik hivatásszerűen ezzel a szakmával.

-Először a tévében láttam, majd az interneten néztem utána a láncfűrészes faszobrászatnak. A legelső művem egy 40 centiméteres pici maci és egy bagoly volt, ami még mindig megvan

-tette hozzá Gáborecz István, aláhúzta a kisebb méretű tárgyak faragása méretük miatt nehéz, a nagyobbaknál pedig az apró részletekben lehet elveszni.

Gáborecz István az expón többek között egy medvét is kifaragott

– Tekintettel arra, hogy nem vésőket használok, hanem géppel dolgozom, a tollazat vagy az egyéb apró részletek kialakítása sokkal gyorsabban halad mint egy hagyománytisztelő faragó esetében

– fogalmazott, majd hozzátette egy szobor hagyományos esetben akár több hét munkája is lehet, míg ő akár egy nap alatt is végez vele. A különleges technikával dolgozó fafaragó szerint, az embereknek tetszik az újdonság. A kiállítások alkalmával mindig nagy nézőközönséggel büszkélkedhet. Azt is elárulta portálunknak, hogy az édesanyjának készített embernagyságú medve szoborra a legbüszkébb, amelynek részleteit rengeteg aprólékos munkával dolgozta ki.