ÉLŐ: Hivatalos: nyert a Fidesz és Lázár János! (Frissül) 12

Az újdonságtól, a változástól általában sokan tartanak, pedig sokszor bebizonyosodik: elengedhetetlen a fejlődéshez. Ez a helyzet azzal a programmal is, melyet több mint tíz évvel ezelőtt Lázár János, akkori polgármester javaslatára vezettek be Vásárhelyen: fenekestül felfordították a teljes oktatási rendszert és struktúrát, méghozzá azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű diákokat fel tudják zárkóztatni társaikhoz. 

Lázár János 2006-ban nem félt az újtól, nem félt a változástól, a változtatástól. És attól sem, hogy a drasztikus iskola-átszervezések kapcsán majd támadások érik: sokszor bevallotta már, hogy megszokta, hiszen politikus.

Egyszerűen csak mert “nagyot álmodni” egy olyan városról, ahol nincs gyermek és gyermek közötti megkülönböztetés.

Javaslatára, a deszegregációs programnak köszönhetően a hátrányos helyzetű diákokat “szétszórták” a város iskoláiban – korábban egyetlen intézmény volt a “gyűjtőhelyük” – bízva abban, hogy a változatos környezet jót tesz a tanulmányaikban lemaradt  fiataloknak. A program célja az volt, hogy minden egyes gyermek ugyanolyan szintű oktatásban részesülhessen.

Emlékszem, akkoriban sokan tartottak ettől. Féltek, hogy mi lesz, ha nem a hátrányos helyzetű diákok eredményei javulnak, hanem hatásukra az addig jól tanulóké romlanak?

Nem így lett. Az idő Lázár Jánost igazolta, és ez már az átszervezéseket követően néhány évvel kiderült: 2009-ben a vásárhelyi tanulók körében végzett kompetencia- felmérések jóval meghaladták az országos átlagot. Sőt, azóta az egyik legjobb oktatási rendszerként titulálta itthon a szakma, eredményeit a politikusok is elismerik, külföldről pedig többen is tettek látogatást városunkban, hogy tanulmányozhassák.

Mára pedig érettségi feladattá vált a város egykori polgármesterének javaslata.

Erről egyébként ITT írtunk bővebben.

Azt hiszem, az amerikaiak valahogy így összegeznék ezt tömören, röviden: “well done” (szép munka volt) képviselő úr!- ám nekem – ha már érettségi – eszembe jutottak erről Ady szavai is:

“Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.”