Örök panasz: nem győzik a fűnyírást a vásárhelyi temetőkben

Csak a városi kezelésben lévő temetői területek vannak teljesen rendben, azaz a görögkeletiben és Kincsesben lévő a katonasírok, illetve az utóbbiban a Hősök kertje és a díszsírhelyeket is. A Kincsesben, a római katolikusban és a Dilinkában a temetőcsőszök, s munkatársaik motoros fűkaszákkal küzdenek a fűtenger ellen. Címlapképünk a katolikus temetőben készült.

Évtizedes panasz újul meg minden tavasszal, illetve ősszel, a halottak napja előtt: gaztenger árasztja el a vásárhelyi sírkerteket. Portálunkhoz is érkeztek ilyen panaszok, ezért kerékpárra ültünk, hogy magunk is meggyőződjünk arról, valóban kriminális-e a temetőket.

A Kincses temetőben található, városi kezelésben lévő Hősök kertje és a neves városi elöljáróknak, művészeknek is helyt adó, a ravatalozó melletti parcella teljesen rendben van, ahogy a sírkert a bejárattól jobbra eső már a református egyházhoz tartozó része is. Itt jól látszik, hogy lekaszálták a füvet és nem csak a főútvonalak mellett, de a parcellákban mindenütt. A bal oldali részen azonban még vannak olyan területek, ahol a fű, szinte eltakarja a régebbi sírköveket. Pedig a temetői rendről szóló, a főkapu közelében olvasható tájékoztató szerint a sírok környékét azonban kell rendben tartaniuk, akik szerettei ott nyugszanak.

– Anyák napjára jöttem volna ki a szüleim sírjához, de haza kellett mennem egy sarlóért, hogy bevágjam maga a fűtengeren át a nyughelyhez – panaszolta Kiss Imréné, aki végül nem csak sarlót, de gyomirtót is vitt magával, s körbefújta vele a sírt.

Ugyan Lődi Antal temetőcsősz nem nyilatkozhatott, de az a temetőgondnokságon is kiderült, hogy mind a Kincses, mind a Dilinka temetőben folyamatosan nyírja főkaszával a füvet 2-3 ember. Csak akkor nem dolgoznak, ha éppen temetés van, hogy a berregő fűkaszák ne zavarják a kegyeleti szertartást.

Örök panasz: nem győzik a fűnyírást a vásárhelyi temetőkben 2

A Dilinkában a főút mellett és a sírok jó részén is levágták már a füvet.

A tapasztalatok szerint egyébként azok reklamálnak leginkább, akik azzal szembesülnek, hogy szeretteik sírját újra kell váltani. Akad olyan sír is, melyen erről már a korábbi években is ragasztottak ki értesítést. Mindhiába, pedig a megváltás összegét részletekben is ki lehet fizetni, s csak azért nem szüntettek meg sírt, mert azért nem fizették ezt ki.

Örök panasz: nem győzik a fűnyírást a vásárhelyi temetőkben 1

Fűtengerben Zaka Mihály sírja a Kincses temető mártélyi út felőli részén.

– Míg a nagyszüleim sírja és az egész parcella rendben van, addig a szüleim sírja fűtenger alatt. Ha nem tudom pontosan, hol nyugszanak, lehet nem is találtam volna meg. Látom, hogy ketten, hárman is dolgoznak a motoros fűkaszával, de még nem értek ide – mondta Nagy Béláné, aki azért hozzátette, hogy bosszankodott, amikor anyák napján alig bírta magát a csokorral odaverekedni szülei nyughelyéhez.

A 18 hektáros római katolikus sírkertben egy ember állandóan vágja a füvet, s amikor nincs temetés, a másik kettő is ezt teszi – tudtuk meg Korsós Attilától. A temetőgondnok hozzátette, hogy a fű a korábbi eső és a jó idő miatt nőtt rendkívül gyorsan. Most csapadék híján ez a növekedés kicsit lelassult. A sírok környékét itt is a hozzátartozóknak kellene rendben tartaniuk.

Örök panasz: nem győzik a fűnyírást a vásárhelyi temetőkben 3

Katonasírok a katolikus temetőben. Itt nincs se gaz, se fűtenger.

– Az elszárad virágokat koszorúkat külön tároljuk a kápolna közelében lévő szabad területen, ezt évente kétszer szállítják el onnét – tette hozzá. Elmondta, motoros kaszával vágják a füvet, s a munka során kiemelt területnek számít az utak környéke, ennek rendben tartására egyébként a törvény is kötelezi az egyházat.
Egyébként a katolikus temető nagyobb része jelenleg is rendben van, igaz akadnak olyan területei, ahová még nem értek el a fűnyírók. Ott valóban kötésig ér a fű.

Teljesen rendben vannak azonban a katonasírok itt, és a görögkeleti temetőben. Ez utóbbi karbantartása, beleértve a szovjet és a román katonák nyughelyeit, az önkormányzat feladata.