Hódmező habja – napi netszemle 1

Vásárhelyi futófesztivál, a tüntike drámai arca, a Jobbik és a templom egere, Palya Bea gyászos újrakezdése. Szerdai koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Teljesítmény

Öt kör hatkor Vásárhelyen.

Minden hónap első keddjén a szokásosnál többen használják a vásárhelyi Népkerti Futópályát – számol be róla a Delmagyar.hu.

„A programon profik és a futással most ismerkedők is indulnak, hiszen mindenki önmagával versenyez. 2018-ban már közel hetven futó vett részt a programon, a nevezők többsége teljesítette is, amit vállalt. Bármikor be lehet kapcsolódni, a Facebookon is lehet követni az eseményt.”

Öt kör – hatkor: minden hónap első keddjén Vásárhelyen

Ez egy két éve tartó rendezvény miatt van így, ez nem edzés, de nem is verseny. Az Öt kör hatkor nevű civil eseményt 2016 tavaszán találta ki néhány vásárhelyi futó, az 1989 óta létező budapesti Szigetfutás mintájára. A részvétel ingyenes, az egyik kezdeményező, Kiss Attila külön programot írt az Öt kör hatkor regisztrációjára.

Álom

A tüntike drámája.

Az Origo.hu úgy összegez, sűrű programot adtak a hatóságoknak az ellenzéki szimpatizánsok a keddi napra: gyakorlatilag óránként igyekeztek megdönteni a kormányt, ám tulajdonképpen megállás nélkül szerencsétlenkedtek, tüntetéseik érdektelenségbe fulladtak.

„A legkínosabb (már-már Monty Python-szerűen) abszurd jelenetet azonban Gyetvai Viktor aktivista adta elő, aki Martin Luther Kingnek képzelte magát és drámai arccal ismételgette: van egy álma. Az biztos, hogy ez nem most fog teljesülni, hiszen miután elegáns stílusban megszavaztatta a többnyire idősekből álló közönségét arról, hogy ‘finom cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk’, közbeszóltak az égiek: rég nem látott jégeső zúdult a tüntetőkre, akik rohanva menekültek valamilyen fedél alá.”

Jégesőbe torkolló égéssorozat lett az esti tüntetés vége

Sűrű programot adtak a hatóságoknak az ellenzéki szimpatizánsok a mai napra: gyakorlatilag óránként igyekeztek megdönteni a kormányt. A dologból – milyen meglepő – nem lett semmi, sőt, legnagyobb sikerükként azt könyvelhették el, hogy egy ritkán látott intenzitású jégeső véget vetett bénázásaiknak. Összeszedtük a legnagyobb ellenzéki égéseket az új Országgyűlés alakuló napján!

Rejtély

Hasít a Jobbik.

Mármint abban a tekintetben, hogy a határidő lejárta után ők hagyták kint a legtöbb hirdetést és plakátot az utcákon – így a HVG Online, mely hozzáteszi, a legnagyobb ellenzéki pártnak láthatóan tényleg nincs pénze…

„A villanyoszlopokra ragasztgatott kis plakátok kint maradása egyébként még magyarázható lenne azzal, hogy az azokat kihelyező aktivisták a választás elmúltával már kevésbé lelkesek, de az rejtély, hogy az óriásplakátok szerződéseit miért nem eleve úgy kötötték meg a pártok a nagy plakátcégekkel, hogy a törvényi határidő lejárta után már ne legyenek kint a közterületeken.”

A Jobbik lett a kint hagyott választási plakátok rekordere

Hiába telt már el egy hónap a választás óta, és hiába járt le kedd délután az eltávolításukra szabott határidő, még mindig tele van a főváros választási plakátokkal. A Jobbiknak láthatóan tényleg nuncs pénze – még a plakátjai leszedetésére sem – a legnagyobb ellenzéki párt hagyta kint a legtöbb hirdetést.

Gyászmunka

Palya Bea újrakezdése.

Az énekesnő nyolc hónapig teljesen elzárkózott a külvilágtól, új albumát élete egyik legnehezebb időszaka, a válása ihlette – derül ki a Lokál Online cikkéből.

„Ez egy gyászmunka. Egy elengedés, egy újrakezdés. Szerintem elvileg nekem most sokkal rosszabbul kéne lennem, mint ahogy vagyok. (…) A történetmesélést használtam a gyógyulás eszközeként az elmúlt hónapokban. Rengeteg válássztorit meghallgattam a világ minden tájáról, férfitől, nőtől, időstől, fiataltól, mindenféle ember történetét – fűzte hozzá az énekesnő, aki ma már hol egyedül, hol családja segítségével neveli két kislányát.”

Palya Bea titokban elvált

Palya Beának tavaly februárban született meg a második kislánya, de ma már egyedül neveli a kicsiket. Az énekesnő és férje titokban váltak el. Palya Bea nyolc hónapig teljesen elzárkózott a külvilágtól, válásáról most tudott először nyíltan beszélni, és reméli, hogy másoknak is erőt adhat dalain keresztül.