Vajdasági mezőgazdász diákok vendégeskednek Vásárhelyen

25, a vajdasági topolyai mezőgazdasági középiskolában tanuló diák látogatott el Vásárhelyre, a Határtalanul program keretében, a Gregus iskola vendégeként. A gregusos diákok a jövő héten mennek a Vajdaságba, cserelátogatásra.

Ma délelőtt egy csirke boncolási bemutatón vettek részt a vásárhelyi mezőgazdasági karon a vajdasági diákok, de a programjuk ennél jóval többől állt.

Mint azt Nagy Zsuzsanna, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője, Vékony Béla, a Gregus szaktanára és Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja elmondták: a Határtalanul pályázat keretében immár második alkalommal vendégeskednek Vásárhelyen vajdasági, a topolyai mezőgazdasági iskolából érkezett diákok. A középiskolások egy hetet töltenek Vásárhelyen és környékén, míg a jövő héten a Gregus egy osztálya vesz részt a Vajdaságban szakmai és kulturális programokon.

Vajdasági mezőgazdász diákok vendégeskednek Vásárhelyen 3

Vékony Béla, Nagy Zsuzsanna és Horváth József.

A vajdasági diákok lehetőséget kaptak, hogy ma a mezőgazdasági karra látogassanak, ahol egy csirke boncolásának felettébb érdekes bemutatóján vehettek részt és meghallgattak egy állattenyésztési és egy növénytermesztési előadást is.

Vékony Béla elmondta, azért is érdekes ez a látogatás, mert a Gregusból és a vajdasági középiskolából is sűrűn jelentkeznek a mezőgazdasági karra a továbbtanulni kívánók.

Vajdasági mezőgazdász diákok vendégeskednek Vásárhelyen 2

Csirke boncolási bemutatón.

A vendégdiákok ma délután a kari tanüzembe látogatnak, holnap Szegedre utaznak, csütörtökön kilátogatnak az Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra, míg pénteken a Gregus gorzsai tanüzemében szerezhetnek tapasztalatokat.
A vásárhelyi diákok a jövő héten utaznak a Vajdaságba, ahol a szakmai programok mellett megismerkednek az egykoron Magyarországhoz tartozó településekkel, s még Újvidékre is eljutnak, ahol szintén egy állattenyésztési napokat rendeznek.

Horváth József dékán hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartják, hogy a szűkebb és tágabb régióban élő fiatalok közül minél többen válasszák hivatásul az agrárpályát. Hozzátette, a kar és a Gregus iskola együttműködése hagyományosan jó, számos közös programot közösen valósítanak meg.