Nem értünk a szép szóból?! 1

Vagy így van, vagy csak egy egyszerű mondat az, mely nagy fejtörés után sem gyújt világosságot egyesek fejében.

Úgy látszik, teljesen igaz a PISA felmérés azon része, mely szerint szövegértésből meglehetősen rosszul állnak a diákok. Persze mindez a felnőttekre is érvényes, ezért dőlünk be a feltételes módban fantasztikus dolgokat ajánló reklámoknak, kecsegtető ajánlatoknak, s így születnek a pletykák is. Ha nem értjük pontosan, miről beszél a szomszéd, azt elferdítve adjuk tovább. Emlékeznek még a régi hírre? Moszkvában (Leningrádban) autókat osztogatnak? – szólt a fáma, de kiderült hogy nem Moszkvában (Leningrádban), hanem Kijevben, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Ez pedig jelentős különbség.

A félreértések legújabb terepe a Facebook, ahol szó szerint marhaságok, sületlenségek tömkelegébe lehet belefutni. Ész nélkül megosztott, eltűnt személyesről szóló hírek (akik egyébként már 5-8! éve előkerültek, sőt többen maguk is írják, hogy nem, nem tűntek el és már nem is 12 évesek), csodalámpák, gyógyhatású kezelések – itt hullik ránk az internet mindenféle szemete.

Persze ilyenek vagyunk, nem írunk, nem olvasunk, vagy legalábbis az egyszerű mondatokat sem érjük (ó, hogy ne is emlegessük egykori tanító néninket!).

Nem értünk a szép szóból?!

Egyértelmű felszólítás a Városház utcai darunál. Még nem kellett beváltani a fenyegetést.

A legjobb példát az is látja, aki azt sem tudja, mi az Facebook, mi fán terem az internet („Eddig is mögvoltam nélküle, s erre a kis hátralévő időre is möglöszök!”).

Csak el kell ballagni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ felé, hogy mindenki jól láthassa, úgy néz ki, hogy a kerékpárosok a leginkább azok, akik nem értenek egy egyszerű, igaz magyartalan mondatot. Vagy beszedték a lesza…m tabletát. Mert a kétkerekűeket szinte mindig a bejárat közelében rakják le. Sőt, a még gyöngébben egyenesen a felszólítást tartalmazó oszlophoz.