Angyalka és alvós nyuszi is segítette a matek érettségit

Volt olyan feladat, melyhez az általános iskolai tudás is elegendő volt, de azért a diákok biztosra mentek, azaz külön tanárral is készültek. Akadt, akinek a kishúga alvós nyuszija is besegített a feladatok megoldásába, de olyan is, akire egy angyalka vigyázott. A címlapképen Tessza és Vivien a kabalafiguráikkal.

Korrekt feladatokat kaptak a diákok a mai a középszintű érettségin, több példához az általános iskolai tudás is elég volt, mivel egyszerűen szorzással, osztással vagy átlagszámítással megoldhatók, de azért akadtak kisebb buktatók a feladatsorban. Az érettségi második részében egy kétismeretlenes egyenletet, egy összetett geometriai feladatot és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kellett oldaniuk. Persze nem mindenkinek ment egyformán. Akad olyan, aki nem is töltötte ki 8 órától 11-ig tartó érettségi időt. Ilyen volt a 12. b-s Nagyfejeö Gábor is, aki már fél 11-kor kilépett a Corvin épületéből.

Angyalka és alvós nyuszi is segítette a matek érettségit 1

Gábor szerint könnyű volt a matek érettségi…

– Ez egy könnyebb feladatokból álló érettségi volt, mint amit az órákon gyakoroltunk. Sokan azt is mondják, hogy ezek már csak ilyenek, sokkal könnyebbek, mint azok a dolgozatok, amiket négy év alatt írtunk. Meglepődtem, amikor kiosztották a feladatlapokat, hogy nem is kellett annyira stresszelnem, mert meg tudtam oldani azokat. Így az osztályból harmadikként végeztem is velük. Voltak gráfok, szögfüggvények és sorozatok is.
Gábor hozzátette, régebben nagyon jó volt matekból, mostanság azonban már nem annyira szereti.
– Volt olyan feladat, amire nem tudtam a megoldást, már mindennel készen voltam, de efelett fél órát ültem, de nem jött semmi, pedig egész évben erre az érettségire készültünk az osztállyal.

Gábor egyébként továbbra is corvinos diák marad, ötödévesként. Később hivatásos katonatiszt szeretne lenni, követve szülei példáját.

A szintén corvinos László Renáta szerint viszont nem volt könnyű a matek.- Nehezek voltak a feladatok, nem emlékeztem arra, hogy hasonlóakat gyakoroltunk volna – mondta a 12. b-s diák. – Nagyon sokat készültünk az érettségire, de úgy látszik, ez sem volt elég. Egyes feladatokba bele sem bírtam kezdeni, így inkább kijöttem. A magyar tegnap sokkal sokkal jobban ment, s a többi tantárgy is könnyebb – tette hozzá. Renáta a magyar érettségire magával vitte kabalaállatát, egy unikornist, de ezt ma otthon hagyta.

Angyalka és alvós nyuszi is segítette a matek érettségit 2

László Renáta szerint meg nehéz.

Az Eötvösben végző Korcsik Tessza szerint is könnyű volt a matek érettségi. – Benne volt minden a függvénytáblában, így aki egy kicsit is értett hozzá, annak ment minden. Nem nagyon készültem, ami azt jelenti, hogy egy hetet nem is tanultam, hagytam ülepedni az addig elsajátítottakat.
Tessza elárulta, hogy matektanárhoz járt sokat, akivel azért nagyon sokat gyakoroltak. Tesszának egyébként egy mini angyalka volt a kabalafigurája.

Osztálytársára, Almási Vivienre a már 6 éves kishúga alvós nyuszija vigyázott. A nyuszit a hugi adta neki kabalaállatként. – Az érettségi első 45 perces része nekem könnyebb volt, mint a második 130 perces. Az elsővel több pontot össze lehetett szedni, de mi sokat gyakoroltunk a különórákon a matektanárral. Ő itt az iskolában tartott érettségi felkészítőt, s vele nagyon sok 45 perces feladatot megoldottunk. A kollégiumban még tegnap este is gyakoroltunk a matekra – mondta.
A maturálók elárulták, ma reggel energiaitallal, kólával és csokival pörgették fel magukat, így is készülve az írásbeli megmérettetésre.