Több mint 150 ember személyes adatait tették közzé a város honlapján- belegyezésük nélkül

A dokumentum azok névlistáját tartalmazza, akik az elmúlt időszakban kedvezményesen vásárolhattak lakást az önkormányzattól. Közülük sokan felháborodtak, hiszen nem járultak hozzá adataik nyilvános közzétételéhez, de azt sem értik, miért váltak a polgármester politikai célpontjává, csak mert éltek egy lehetőséggel.

Márki- Zay Péter polgármester már beiktatását követően nem sokkal el kezdte feszegetni a vásárhelyi önkormányzat által, kedvezményesen árusított bérlakások kérdését- szerinte az, hogy 40%-os kedvezménnyel lehet ezekhez hozzájutni, óriási vagyonvesztés a városnak, és a vásárlók közül sokan nem is szorultak rá.

Ezért már márciusban kezdeményezte ennek a lehetőségnek az eltörlését, ám a helyi Fidesz frakció kiállt a program mellett, érveik szerint azért, mert

olyanoknak segítettek ezzel, akik valószínűleg életük végéig bérlők maradtak volna.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 2

Így végül arról született döntés, hogy szigorítják: csak azok vásárolhatják meg kedvezményesen a jövőben az ingatlant, akik már legalább három éve bérlik.

Látszólag az ügyet ezzel le is zárták, ám Márki- Zay Péter nem lépett túl rajta: megkérte a Lakosságszolgálati Irodát, listázzák ki, kik vásárolhattak így lakást, pontosan hol, mennyiért, és mekkorát. Ezt a dokumentumot pedig feltették az április 26-i közgyűlési előterjesztések közé, teljesen nyilvános, bárki, bármikor megtekintheti. Portálunkat több, felháborodott lakos is megkereste, etikátlannak tartják az eljárást, hiszen az adataik (név, lakcím) közléséhez nem járultak hozzá.

Juhos Andor és felesége szintén így tudott lakást venni tavaly. A fiatalember névvel, arccal vállalta véleményét.

Több mint 150 ember személyes adatait tették közzé a város honlapján
Juhos Andor az önkormányzattól, kedvezményesen megvásárolt lakásuk előtt.

Én csak mosolyogtam ezen, hiszen akik ismernek, azok tudják, hogy nem vagyok vagyonos ember. Azt azért odaírhatták volna a nevem mellé, hogy nagyon szépen köszönöm az önkormányzatnak ezt a lehetőséget

– emelte ki, majd azt is hozzátette: nem érti, hogy a nehezebb sorsú embereket, akik végre lakáshoz juthattak, azokat miért kell belekeverni a politikába. Mert szerinte ez nem szól másról.

Más magyarázatot arra, hogy Márki-Zay Péter polgármester ezt támadja, nem találok. Hiszen ez a program több mint 150 vásárhelyinek segített lakáshoz jutni, sokukat ismerem is, egyikük se gazdag, vagy tehetős. Azok, akik ezt hitel nélkül is meg tudták vásárolni, az jellemzően azért van, mert már hosszú évek óta előre takarékoskodtak. Nem tudom, hogyan állapították meg, hogy ki szorult erre rá, és ki nem, mert ezt egyesével, egyénenként kellett volna ehhez megvizsgálni

– zárta gondolatait a témával kapcsolatban Juhos Andor, aki azt is kihangsúlyozta: ez egy nagyon jó program, kár lenne eltörölni.