Jó reggelt, Vásárhely! 29

Erős zivatart, de 31 fok meleget ígér mára, azaz az év 122. napjára az időkép. Ne hagyja otthon az esernyőjét!

Ma a Zsigmondok, Atanázok, Aténák, Aténék, Athenák, Atinák, Boriszok, Borocsok, Minervák, Nétusok, Nétuszok, Pellegrinek, Peregrinák, Ráchelek, Ráhelek, Rákhelek, Rákisok, Zoék és Zóják ünneplik névnapjukat.

A rendszerváltás óta az első majálist rendezték meg tegnap a Kossuth téren, ahol kézművesek, ízletes kürtöskalács, ugrálóvárak, korongozás, katonai toborzóstand és változatos színpadi programkínálat várta az érdeklődőket. Derekasan helyt álltak a Hód Úszó SE versenyzői a budapesti Vidék Openen. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a magukat közüzemi szolgáltatók munkatársainak kiadó elkövetők módszereire és a bűncselekmények megelőzésére hívta fel mindenki figyelmét. “Hivatalosan” is megszületett Lajos herceg . Hegedűs Zoltán pedig közleményben reagált a városi honlapon közzétett számlákra.

Ezen a napon történt:

1219 – I. Leó örmény király halálával trónra lépett a kisebbik lánya, I. Izabella.
1637 – III. Ferdinánd magyar király veszprémi püspökké és főispánná nevezte ki Jakusics Györgyöt.
1668 – Megkötötték az aacheni békeszerződés Franciaország és Spanyolország között.
1915 – A gorlicei áttörés az első világháborúban: ez Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregeinek sikeres támadása az oroszok ellen.
1964 – Kínaiak elsőként mászták meg a 8027 méteres Sisapangma csúcsot.
1977 – Moszkva visszahívta katonai tanácsadóit Szomáliából.
1982 – A Falkland-szigeteki háborúban a HMS Conqueror brit atom-tengeralattjáró torpedóval elsüllyesztette a General Belgrano argentin cirkálót (321 ember vesztette életét). A háborút Argentína indította, s vesztette el, annak ellenére, hogy a brit tengerentúli szigetek a partjai és a Déli sark közelében találhatók, Nagy-Britanniától több mint 10 ezer kilométer távolságban. A 75 napig tartó háborúban 649 argentin és 258 angol katona vesztette életét.
1989 – A magyar–osztrák határon megkezdődött a műszaki zárrendszer, a „vasfüggöny” felszedése.
1990 – Göncz Árpádot választotta az Országgyűlés a Magyar Köztársaság elnökévé.
2007 – Ismeretlenek ellopták Kádár János csontjait és felesége urnáját a fővárosi Fiumei úti temetőből.
2007 – A moszkvai észt nagykövetség előtt tiltakozó orosz ifjúsági szervezetek egy csoportja megtámadta a svéd nagykövetség autóját, melyben az észt nagykövet, Marina Kaljurand ült.
2012 – Az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Áder Jánost, aki letette az esküt és az azt követő 8. nap, május 10-én lépett hivatalba.