Ne dőljön be a trükkös tolvajoknak!

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a magukat közüzemi szolgáltatók munkatársainak kiadó elkövetők módszereire és a bűncselekmények megelőzésére hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Az elmúlt időszakban több olyan esetben is érkezett feljelentés a megye rendőri szerveihez, amely trükkös tolvajok tevékenykedésével kapcsolatos. Jellemző módon ezek a személyek valamely szolgáltató munkatársainak adják ki magukat, és hivatalos eljárást színlelve jutnak be főként idősek lakóházába, elterelik az ott tartózkodók figyelmét és eltulajdonítják, ami mozdítható.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya a közüzemi szolgáltatók együttműködésével kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a trükkös tolvajok ténykedésének kivédésére vonatkozó tanácsokat, illetve azokra hívják fel szépkorú családtagjaik figyelmét:

  • A közüzemi szolgáltatók munkatársai igazolvánnyal rendelkeznek, azt mindig kérjék el tőlük! A munkatársak formaruhában érkeznek.
  • A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom, ezért ha valaki túlfizetésre, villanyóra cserére hivatkozva pénzt kér Önöktől, minden esetben utasítsák azt vissza!
  • Ismeretleneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be otthonukba! Minden esetben győződjenek meg róla, hogy az idegen, aki kopogtat az ajtajukon, az-e, akinek mondja magát.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, a gépjármű rendszámát, hívják a 112-es segélyhívó számot, mondják el, amit tapasztaltak!

Forrás: police.hu