Küldözgetik az építményadó visszatérítéssel kapcsolatos leveleket

A napokban a városháza megkezdte kiküldeni az építményadó visszatérítéssel kapcsolatos értesítést. De ne a postást lesse, önkormányzati dolgozó viszi!

Eltörölte január 31-vel visszamenőleg a 101 négyzetméter alatti építmények helyi adóját a vásárhelyi közgyűlés az április 9-i ülésén. Az adótörlés érinti az ennél nagyobb alapterületű ingatlanokat is, azok tulajdonosai ugyanis ezentúl csak a 101 négyzetméter fölötti alapterület után adóznak. De a mentesség nem vonatkozik a vállalkozó magánszemélyek, továbbá műs magánszemélyek üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

Miután azonban március közepéig már be kellett azt fizetnie mindenkinek, ezért a városháza azt ígérte, hogy a visszatérítésről, illetve az átvezetésről hamarosan levelet küldenek mindenkinek.

Ha némi késéssel, de a leveleket elkezdték kihordani, csakhogy nem a postások viszik, hanem az önkormányzati dolgozók.

Küldözgetik az építményadó visszatérítéssel kapcsolatos leveleket 1

Ezzel a feladóval érkező levelet lesse. Be ne dőljön, ha valaki önkormányzati dolgozónak adva ki magát nagy címletű készpénzzel állít be, hogy meghozta az adóvisszatérítést, de vissza kellene adni a 20 ezreséből. Csalóval van dolga!

A borítékban 3 lapot is talál, aki már megkapta. Egy határozatot, mely lényege, hogy a címzettre idén kivetett adót (megnevezve a konkrét összeget) törli a város. A másik lapon szerepel a túlfizetés összege, melyről a harmadik kitöltésével lehet rendelkezni. Azaz aki akarja azt más adónemre vezetheti át (gépjárműadó, iparűzési adó, telekadó, stb.), de kérheti a túlfizetés visszautalását bankszámlájára, illetve azt, hogy a pénzt a postás hozza vissza neki.

Küldözgetik az építményadó visszatérítéssel kapcsolatos leveleket 2

Ez a leglényegesebb a borítékban rejlő három papír közül. Ezzel lehet visszakérni a pénzt.

Aki pedig akarja, az azt is választhatja, hogy az összeget közérdekű célra ajánlja fel.

A válaszlevelet postára lehet adni a városháza, a levél feladójaként megjelent címére, de akár személyesen is be lehet vinni a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájára.

A túlfizetés visszatérítésére – saját korábbi tapasztalatunk szerint – egyébként nem kell sokáig várni. Eddig néhány napon belül visszautalták.