Márki-Zay Péter

A polgármester pénteken reggel bejelentette: felfüggeszti a Járható Vásárhely programmal kapcsolatban csütörtökön a fideszes többség által megszavazott 1,16 milliárdos költségvetés-módosítást. Két héten belül újra a közgyűlés elé vinné az ügyet. A Fidesz frakcióvezetője szerint Márki-Zay ismét bizonyította, hogy nem támogatja az útfelújítást.

Tovább nyúlik a Járható Vásárhely program már eddig is rétestésztaszerű története. A csütörtöki megszámlálhatatlanul sok közgyűlésen két döntést hoztak az ügyben a képviselők: egyrészt egyhangúlag támogatták magát a 48+2 utca aszfaltborításának és 21 utca járdájának megújítását célzó koncepciót, másrészt a vonatkozó, összességében 1,16 milliárdos forintos költségvetés-módosító csomagra a tíz Fidesz-KNDP-s képviselő és a független Szabó Pál mondott igent, nemmel voksolt Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester, Nagy Ernő MSZP-s és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő.

Márki-Zay Péter aztán pénteken visszatámadott: Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem írja alá, azaz felfüggeszti a költségvetés-módosítást (mely álláspontja szerint súlyosan veszélyezteti a hódmezővásárhelyi költségvetés egyensúlyát, amennyiben megalapozatlan bevételekkel számol, és olyan költségvetési soroktól von el a város működtetésére betervezett összegeket, ahol a tavalyról áthúzódó kiadások, valamint a már elköltött vagy leszerződött tételek miatt már most sincs annyi pénz), és azt két héten belül újra a közgyűlés elé terjeszti, hogy jobb belátásra bírja a többséget.

– A törvények által rám ruházott felelősséggel úgy is nagyszabású útépítést hajtunk végre, hogy közben megakadályozzuk, hogy csődbe vigyék a várost! A város költségvetését felborító határozatot felfüggesztettem: két héten belül még egy kísérletet teszünk a közgyűlés meggyőzésére

– olvasható a bejegyzésében.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője szerint a polgármester ugyanazt az ingyencirkuszt játssza el, mint nemrégiben az építményadó eltörlése kapcsán.

– Ebből is egyértelműen kiolvasható, hogy Márki-Zay Péter nem akarja megvalósítani a Járható Vásárhely programot, esze ágában sincs támogatni az elengedhetetlenül fontos útfelújításokat. Ezt rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hiszen azzal, hogy csúsznak a munkálatok, csorbulhat a program, fennáll a veszélye, hogy nem tudjuk teljes egészében megvalósítani idén. Mindezzel együtt a Fidesz továbbra is harcolni fog a vásárhelyi utak és utcák megújításáért, ami fontos és elvitathatatlan lakossági igényeket vesz alapul

– mondta megkeresésünkre a politikus.

Hegedűs emlékeztetett, a helyi Fidesz-frakció által meghirdetett Járható Vásárhely program során összesen 1,16 milliárd forintból a Rárósi és a Hódtó utcák felújítása mellett 48 utcában 17 kilométernyi utat, valamint 21 utcában 14 kilométernyi járdát állítanának (vagy állította volna) helyre még az idén. A kezdeményezést a lakosok többsége örömmel fogadta, sőt, sokan már 2019-es útfelújításokra is tettek javaslatot.