Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 3

Végre döntött a képviselőtestület a Fidesz-frakció kezdeményezéséről a csütörtök esti rendkívüli közgyűlésen. A grémium megszavazta a program elindítását. Cikkünkben percről percre olvashatja az ülésen történteket. 

Valószínűleg történelmi nap ért véget Vásárhelyen: egymást érték a közgyűlések a polgármesteri hivatal dísztermében. A reggeli rendkívülit Márki-Zay Péter 15 napra elnapolta, majd a 16 órai rendesen csak négyen jelentek meg, ezért nem volt a testület határozatképes. 19 órára újabb rendkívüli ülést hirdettek meg, ami után a délutáni rendes közgyűlés pontjait tárgyalták meg a képviselők.

Este elsőként a Járható Vásárhely Programról és a költségvetés módosításáról döntött a grémium. A programot

egyhangúlag megszavazta a grémium, a költségvetés módosításánál azonban nemmel voksolt Kis Andrea alpolgármester, Márki-Zay Péter polgármester, Nagy Ernő MSZP-s és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő. 

Ezt követően az önkormányzati lakások értékesítésénél és a helyi vállalkozások bérfejlesztésénél alakultak ki viták. Végül az előzőt jóváhagyta, utóbbit nem módosította a közgyűlés.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

21:56: Véget ért a közgyűlés, zárt üléssel folytatják a képviselők. Köszönjük a figyelmet!

21:53: A Kertvárosi Olvasókört is támogatják.

21:52: A BFMK Tánckörének Szépkorúak Tánccsoportja országos versenyen venne részt, amihez 200 ezer forintra lenne szükség. A grémium igennel voksolt.

21:50: Civil szervezetek kértek támogatást az önkormányzattól. A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány összesen 300 ezer forint támogatást igényelne a Hódstock és a Lösz fesztiválra. A képviselők megszavazták ezt.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 4

21:38: A grémium 10 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta az önkormányzati bérlakások értékesítésének jóváhagyását.

21:22: Benkő Zsolt: Kis Andrea gondolatmenetele alapján az 1 milliárd és a 653 millió forint közötti összeget, azaz mintegy 400 millió forintot odaadtak a vásárhelyieknek. – Ezt sajnáljuk tőlük? – tette fel a kérdést.

Márki-Zay Péter: az olyanoktól, akik nem szorultak rá, azoktól igen.

Benkő Zsolt: eddig nem akart a költségvetés módosításához hozzászólni, de ugye nem gondolják azt, hogy a testület csődbe akarja vinni a várost? A képviselők ki sem mernének menni a szavazóik közé.

Márki-Zay Péter: pontosan tudom, hogy az a program, amit most megszavaztak, az nem a felelős gazdálkodás felé vezet.

Hegedűs Zoltán: a költségvetés módosítása megoldható. A polgármester vallja be, hogy nem akarja megvalósítani a Járható Vásárhely Programot.

Márki-Zay Péter szerint Hegedűs Zoltánnak nehéz feldolgoznia, hogy nem ő lett a polgármester.

Cseri Tamás: nincs szükség személyeskedésre, a polgármesternek is vissza kellene vennie a kampányhevületből és a munkára kellene koncentrálni. A képviselők is felelősek azért, hogy ne menjen csődbe a város.

– Térjenek vissza a témához. Mindig kell lakhatással segíteni a vásárhelyieket, mert mindig volt, van és lesz szegény ember – fűzte hozzá Nagy Ernő.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő!

21:08: A legutóbbi rendes közgyűlésen kapta a feladatot a Lakosságszolgálati Iroda, hogy összegezze, eddig mennyi bérlakást adott el az önkormányzat. Antal István elmondta: eddig 153 lakást értékesítettek 653 millió forintért.  138 esetben a bérlő vásárolta meg a lakást, míg 5 lakott, 10 üres ingatlan kelt el.

Cseri Tamás szerint ez mutatja, hogy ez nagyon sikeres program a városban, mert olyanoknak segítettek, akik valószínűleg életük végéig bérlők maradtak volna.

Kis Andrea: mindössze 8 olyan értékesítés történt, amikor a vevőnek nem adtak kedvezményt. A 153 lakás több mint 1 milliárd forintot ér, amiért összesen 653 millió forintot kapott a város.

Az alpolgármester hozzátette, olyan személyek is vásároltak kedvezményesen lakást, akik nem szorultak rá. – Őket 2-3-4 millió forinttal támogatta a város, ezért nem tudom elfogadni ezt a határozati javaslatot – jelentette ki.

20:42: A helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatásáról tárgyaltak a képviselők. A javaslat szerint egy évben egy személy bérfejlesztésére maximum 100 ezer, egy cégnek pedig maximum 1 millió forintot biztosítana az önkormányzat.

Fekete Ferenc: a vállalkozók a legutóbbi tárgyaláson jelezték, hogy a 30 százalékos bérfejlesztés helyett inkább 50-et szeretnének, tehát semmiképpen nem szabad csökkenteni a támogatáson.

Hegedűs Zoltán: a polgármester a harmadik alkalommal rángat vissza egy olyan rendeletet, ami a vállalkozásoknak szól. Szerinte a településvezető a vállalkozásokat jogi bizonytalanságban tartja, és nem akarja támogatni őket. – Ez nem jó üzenet azoknak a cégeknek, amik most települnének a városba – jelezte a képviselő.

Márki-Zay Péter: ez semmilyen bizonytalanságot nem szül, az már inkább, hogy a fideszesek visszafelé is módosítanak rendeleteket.

Hegedűs Zoltán nem ért egyet a kijelentéssel, mert jogszabály lehetővé teszi a visszafelé módosítást.

Nagy Ernő egyetért Hegedűs Zoltánnal, mert a vállalkozások számolnak ezzel a támogatással. Azt javasolja, idén ne módosítsanak a bérfejlesztéssel kapcsolatban.

Márki-Zay Péter azért nem tartja jónak a jelenlegi bérfejlesztést, mert felső korlát nélküli.

3 nem, 10 igen és 2 tartózkodás mellett nem szavazták meg a módosítást. Nemmel Kis Andrea, Márki-Zay Péter és Molnár Lászlóné szavazott. Nagy Ernő és Szabó Pál tartózkodott.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 5

20:31: A Lakosságszolgálati Iroda 2017. évi tevékenységéről számolt be Antal István, aki 20 év után elbúcsúzik a Városházától. Bálint Gabriella, Márki-Zay Péter és Kószó Péter is megköszönte az elmúlt években elvégzett munkát és a jövőben sok sikert kívánt neki.

Nagy Ernő is csatlakozott hozzájuk.

Fekete Ferenc arra kérte a polgármestert, hogy mivel sok az új ember a Városházán, ezért a képviselők kapják meg az új személyek elérhetőségeit, akik átveszik a régi hivatalnokok feladatait.

Márki-Zay Péter támogatja ezt. Azt kérte a képviselőktől, hogy ők pedig a nyugalom megteremtésében segítsenek.

20:27: Elfogadták a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás 2017-es évi munkájáról szóló beszámolót.

20:24: Benkő Zsolt képviselő beszámolt: tavaly novemberben döntöttek arról, hogy a külterületeken, Batidán, Erzsébeten, Szikáncson és Kútvölgyön az összes belterületi utcát felújítják és mindenhol új közösségi tereket hoztak létre. Ezek most elkészültek.

Úgy véli, a Járható Vásárhely Programnak komoly előzményei vannak a városban, amit a jövőben folytatni fognak.

20:17: Kószó Péter a februári paneltűzre emlékezett vissza, amiben egy férfi életét vesztette. Arra kérte a polgármestert és az alpolgármestert, hogy nézzék meg, mennyi pénz gyűlt össze a Hódtó utca 8. szám alatti károsultak számára nyitott számlán.

Kis Andrea: 200 ezer forintról van szó, de az a kérdés, hogy több károsultnak adnak kevesebbet, vagy kevesebbnek többet.

Kószó Péter szerint nem szabad az önkormányzatnak magára vállalni, hogy szétosztja a pénzt a lakók között, hanem demokratikusan, a lakosok maguk között oldják ezt meg.

20:10: Megkezdődött a rendes ülés. A képviselők elfogadták a napirendi pontokat.

Napirend előtt Szabó Pál felszólalt: a választások előtt elterjedt a hír a városban, hogy kilépett a Jobbikból. Ez már januárban megtörtént, de nem kívánta befolyásolni ezzel sem a polgármester, sem az országgyűlési képviselői választás eredményét. A képviselő ezt az áprilisi választás utáni első rendes ülésen, azaz most szerette volna megtenni. A mandátumát azonban nem adja vissza, függetlenként szolgálja a város érdekeit 2019 őszéig, a következő választásokig.

Molnár Lászlóné: nagyon sajnálja, hogy Szabó Pál nem tartja a szavát, mert azt mondta korábban, hogy visszaadja a mandátumát, ha kilép a pártból.

Szabó Pál: erre nem kíván reagálni, erre nem ez a fórum a megfelelő.

19:41: Zárt ülés, majd 5 perc szünet, és a rendes ülés kezdődik. Folytatjuk!

19:34: – Honvédelmi és sportközpontot létesítene a Honvédelmi Minisztérium a Kiserdő soron. Ezt a küzdősportoknak és a lövészetnek szentelnék – ismertette Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője, aki hozzátette, emiatt módosítani kell az önkormányzat Helyi Építési Szabályzatát. Többek között az Ipari Park területének bővítéséhez és a Hunyadi utca kiszélesítéséhez is szükség van erre.

Szabó Pál képviselő: a civil lövészek a jövőben használhatják-e a központ lőterét?

Igen a válasz.

19:26: – Április 30-ig kell benyújtani a TAO-pályázatokat. A Hódtói Sportcsarnokban ezáltal az emeleti nyílászárókat cserélnék ki, illetve napkollektor-rendszerrel a fűtéskorszerűsítést oldanák meg – tájékoztatott Horváth Zoltán sportreferens. A stadionban pedig géptárolót építenének.

A testület megszavazta a pályázat benyújtását és az önrész biztosítását.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 1

19:19: Kovács László képviselő indítványa, hogy módosítsák a költségvetési rendeletet: az átcsoportosítások teljes mértékben a grémium hatásköre legyen.

Márki-Zay Péter szerint ez csorbítja a polgármester jogkörét, ugyanis a működés fenntartásához és a döntésekhez mindig össze kell hívni a közgyűlést. 10 igen és 5 nem lett a szavazás vége. Nemmel szavazott: Kis Andrea, Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné, Nagy Ernő, Szabó Pál.

19:18: A Járható Vásárhely Programról és a költségvetés módosításáról név szerint szavaztak a képviselők. A programot egyhangúlag támogatta a testület, a költségvetés módosítását 11 igennel és 4 nemmel fogadták el. Nemmel szavazott: Kis Andrea, Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné és Nagy Ernő.

19:09: Kis Andrea alpolgármester név szerinti szavazást kért a Járható Vásárhely Programmal és a költségvetés módosításával kapcsolatban. Négy főnek kellett ebbe beleegyezni. A testület egyhangúlag megszavazta  ezt.

Hegedűs Zoltán ugyanazt kérte, mint délelőtt, hogy a polgármester a vitát zárja le, és úgy szavaztassa meg a képviselői indítványt.

19:05: Cseri Tamás: polgármester úrnak érdemi munkát kellene végezni, nem a közönséget szórakoztatni. „Elég a populista viselkedésből, azt nem itt, hanem Budapesten, a Kossuth téren kell gyakorolni” – jelentette ki a fideszes képviselő, aki úgy véli: az, hogy ma már a harmadik közgyűlést tartják, méltatlan a testület munkájához és röhejhez vezet.   

Márki-Zay Péter: a Fidesz-frakció kérte a délelőtti rendkívüli közgyűlést, és ők nem jelentek meg a délutáni rendes ülésen.

Hegedűs Zoltán frakcióvezető szerint is a városnak felelős vezetőre van szüksége. Arra kérte a településvezetőt, hogy ne tologassa mindig el a közgyűlés időpontjait.

19:00: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a testületi ülést. Az összes képviselő jelen van.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 2

18:49: Ismét köszöntjük olvasóinkat a polgármesteri hivatalból. Amíg nem kezdődik az ülés, a reggeli közvetítésünket ITT, a délutánit ITT olvashatja vissza.

Elsőként a rendkívüli közgyűlés napirendi pontjaival kezdenek, azaz a költségvetés módosítása és a Járható Vásárhely Program kerül először a testület elé.

Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 9 Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 8 Rendkívüli közgyűlés: megszavazták a Járható Vásárhely Programot - élő! 7