Két Eszter, egy tárlaton

Anya és lánya, azaz Kakujáné Hemző Eszter és Kakuja Eszter közös tárlata nyílt meg ma délután a Németh László Városi Könyvtár aulájában.

A két alkotó különféle technikával és témákat ábrázoló alkotásai jól kiegészítik egymást, derült ki a tárlaton, melyet Fodor Antal tanár, Maroslele díszpolgára nyitott meg. A nyugalmazott pedagógus azt mondta, hogy nem azért ő nyitja meg a tárlatot, mert elfogytak volna az erre alkalmas emberek, hanem mert mindkét alkotót régóta ismeri, Kakuja Eszter ráadásul a tanítványa is volt a maroslelei iskolában.

Két Eszter, egy tárlaton 2

– Megnyugtat, kikapcsol és valahol önkifejezés is számomra a festés. Különböző hangulatokat jelenítek meg rajzaimmal, melyeken mindegyiken emberek láthatók – mondta Kakuja Eszter. Az alkotó hozzátette: akrillal dolgozik vászonra, nem tökéletesen kidolgozott festményt készít. Vázlatszerű alkotásain nem a tökéletes ábrázolásra törekszik, hanem egy-egy pillanat megjelenítésére.

Hallgassa meg Kakuja Esztert, miért kezdett rajzolni:

Két Eszter, egy tárlaton 1

– 25 évvel ezelőtt a munka mellett kezdtem festeni – árulta el Kakujáné Hemző Eszter. – Hobbiból, ugyanis mindig érdekelt a rajz és a festészet világa. Felfigyelt rám Szenti Tibor néprajzkutatós, Dömötör János művészettörténész, múzeumigazgató és Lelkes István festőművész, akik mind bátorítottak, hogy folytassam ezt a munkát. Ez a sokadik kiállításom, de az első, amit a lányommal közösen rendeztünk.

Kakujáné Hemző Eszter hozzátette, sokan az internetről ismerik alkotásait, s bizony gyakran meg is keresik, hogy egy-egy a szüleik tanyáját ábrázoló fotóról készítsen festményt. – Szeretek lovas képet is rajzolni, bármennyire is nehéz a lovak mozgását megrajzolni.

A megnyitón közreműködött Mucsiné Kiss Ildikó fuvola-művésztanár. További képeink itt.