Médiatudatosság a Lisztben: minden, amit a helyi és az országos médiáról tudni kell

Hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak tartott előadást Rókus Ákos, a VTV főszerkesztője.

A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola sikeresen pályázott a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) elnevezésű pályázatra. Ennek keretében, az intézménybe hétfő délután ellátogatott Rókus Ákos, a Vásárhelyi Televízió főszerkesztője, aki a médiáról általánosságban, majd a helyi médiára összpontosítva mesélt a fiataloknak – írja a Vásárhely24.

A MATEHETSZ 2017-es pályázaton belül először két szakkört szerveztek, amelyek a fotózás, illetve a filmkészítés rejtelmeit tárták fel a tanulók előtt, valamint a Bűvösvölgybe is tettek látogatást. – mondta el Tóth Emőke, az intézmény egyik igazgatóhelyettese és a vezető programfelelős. „Hogy egy kicsit testközelből is megismerkedhessenek a gyerekek a médiával, egy helyi médiaszemélyiséget hívtunk el, aki tud nekik mesélni a helyi média szerepéről.”

Kakuk Tünde, a tanár-munkaközösség vezetője elárulta, elsősorban a hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulókat vonták be a mai előadásba. Mint megtudtuk, korábban filmklubokat is tartottak, ahol az iskola profiljához igazodva, a musical filmeket néztek és ennek a filmes műfajnak a történetét dolgozták fel. A gyerekek folyamatosan találkoznak a médiával és ahhoz, hogy tudatosan tudják használni, meg kell érteniük ezt a nyelvet.

Rókus Ákos először arra volt kíváncsi, hogy a fiatalok hogyan vélekednek a médiáról: szerintük mi a szerepe, hogyan szórakoztat, mennyire lehet hiteles, mi számít egyáltalán hírnek? Felhívta arra is a diákok figyelmét, hogy a média egy szubjektív világ, hiszen emberek dolgoznak benne. Emellett az sem mindegy, hogy a híreket milyen felületen közlik: más egy rádió, egy online hírportál és a televízió is. A bizalom viszont minden esetben fontos, nem mindegy, hogy az ember honnan tájékozódik.

A Vásárhelyi Televízió főszerkesztője hozzátette, a televízió a legkomplexebb médiatípus, hiszen a mozgókép, a hang, valamint a szöveg egyaránt fontos alkotóeleme. Úgy kell öt kérdésre választ adni (mi történt? kivel? hol? mikor? miért?), hogy az kerek tudósítás legyen, körülbelül másfél percben. Ez rengeteg munkát igényel.

Rókus Ákos a helyi és országos média közti különbséget is feltárta a fiatalok előtt. Előbbi inkább a regionális elvárásokhoz igazodik, miközben illeszkedik a kor technikai, minőségi követelményeihez. Emellett, ahogyan a Vásárhelyi Televízió is, az itt élő embereket érintő problémákra fókuszál, nincs akkora szűrő munka, mint az országos televízióban.

A fiatalok azt is megtudták, hogy a Vásárhelyi Televíziónál milyen munkafolyamatok vannak, hogyan is néz ki egy operatőr munkája. A műhelyfoglalkozáson sokan vettek részt, a diákok érdeklődve hallgatták az előadást.