Az állatokra halálos fenyegetést is jelenthetnek a szúnyogok! 5

A korán jött melegnek és sok csapadéknak köszönhetően idén a szúnyogok is hamarabb jelentek meg, ráadásul nem is csekély mennyiségben. A vérszívók sok bosszúságot okoznak azoknak, akik a természetben szeretnék tölteni szabadidejüket, ám azt még mindig kevesen tudják, hogy kisállatainkra- főként a kutyusokra halálos veszélyt is jelenthetnek. Mutatjuk miért, és hogyan lehet védekezni ellenük.

A legveszélyesebb betegség, melyet a szúnyogok terjeszthetnek, a szívférgesség, amely a trópusokról került hazánkba néhány évvel ezelőtt, és sajnos azóta is jelen van. A betegség kapcsán Dr. Horváth Zoltán állatorvos portálunknak elmondta: ugyan nem mindegyik szúnyog fertőzött, de sok van közöttük.

Az állatokra halálos fenyegetést is jelenthetnek a szúnyogok! 1
Az élősködő akár 30 cm hosszú is lehet.

Csípéskor juttatják a kutyák véráramába a szívféreg lárvákat, ezek 2 és 5 hónap alatt alakulnak féreggé, amelyek adott esetben a 30 cm-es hosszúságot is elérhetik. A tüdő fő ereibe és a szív pitvarába fészkelik be magukat.

Ez a betegség sokáig, akár egy évig is tünetmentes lehet. Az első jelek között tapasztalhatunk fogyást, fáradékonyságot, kicsit köhög. Ezért nagyon fontos a szűrés, javasolnám, hogy évente legalább kétszer történjen ez meg, szezon induláskor, és a végén. Tudni kell a kutya státuszát, kell-e kezelés, vagy negatív eredmény alapján milyen védekezést alkalmazzunk

– hangsúlyozta az állatorvos, aki a megelőzés kapcsán kiemelte: a legjobbak azok a kombinált szerek – bolhára, kullancsra, szúnyogra, légyre – , amelyeket a kutya bőrére kell cseppenteni. Ám arra is felhívta a figyelmet, ezek hatástartama csupán négy hét, így ismételni kell.

Az állatokra halálos fenyegetést is jelenthetnek a szúnyogok! 2
Dr. Horváth Zoltán megmutatta a legjobb ellenszereket.

Továbbiakban érdemes olyan féreghajtó tablettát is alkalmazni, amely az összes féregre hatásos, ezt is hat hetente. Ugyanezt cseppekben is megtalálható. A legjobb, ha ezt a két szert felváltva használják, mert így a tabletta nem tud kárt okozni a májban. Dr. Horváth Zoltán mindehhez azt is hozzátette: ugyan a macskák is veszélyben vannak, de közel sem olyan mértékben, mint a kutyák. Ám az ő esetükben sem árt az óvatosság, érdemes szintén kombinált csepegtetőt alkalmazni.

Az állatokra halálos fenyegetést is jelenthetnek a szúnyogok! 3
Nagyon sokféle készítmény közül lehet választani, melyek az állatorvosoknál és az állatpatikákban is rendelkezésre állnak.

Ezen kívül kitért még a kullancsok által terjesztetett betegségekre, amelyek közül a leggyakoribb a babézia – amely, ha nem kezdik időben a kezelést, szintén halállal végződhet – valamint a fertőző agyhártyagyulladás és a lime-kór.

Mindhárom veszélyes a kutyákra, sőt, ebből az utolsó kettő ránk nézve, emberekre is. Ezért is fontos távol tartani tőlük az élősködőket, hiszen a fertőzött kullancs róluk ránk is átmászhat 

– hívta fel a figyelmet a szakember. Végül a nyuszikról is ejtett néhány szót, hiszen a szintén szúnyogok által terjesztett mixomatózis nevű halálos betegség pedig őket veszélyezteti, ez azonban védőoltás sorozattal megelőzhető.

 

Kiemelt kép: insectcop.net

Szívféreg fotó: petsandparasites.org