Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat

Érdekes tervek születtek a nemrégiben lezárult, az új könyvtár és tudásközpontra tavaly decemberben kiírt pályázatra, melyben egy dolgot kötött ki a város, mégpedig a Kossuth téri helyszínt. Meglepő tervek is születettek.

A közbeszerzési pályázatot az Andrássy út Kossuth tér – Batthyány utca közötti szakaszán álló épületek homlokzati megújítására és a városi könyvtár épületének helyére vonatkozó építészeti javaslatok beszerzésére írta ki még tavaly december 22-én a vásárhelyi közgyűlés.

A pályázat megfogalmazott célja: Hódmezővásárhely városközpontjában többfunkciós kulturális központ építészeti megfogalmazása oly módon, hogy az ajánlatkérő, azaz a város, a pályázóknak teljes alkotói szabadságot kíván biztosítani a koncepciók kialakításában. A tervpályázat célja a beérkező tervek és koncepciók alapján egy későbbi engedélyezési és kiviteli tervmegrendelése, valamint a tervezési terület funkciójának, beépítési programjának tisztázása, a jelenleg érvényes szabályozási előírások felülvizsgálata, valamint az épület építészeti megfogalmazása.

A pályaművek díjazására és megvételére a város 38 millió forintot keretet állapított meg, azzal a kikötéssel, hogy maximum 10 millió lehet a legnagyobb díj összege. Az április 16-én elbírált 34 beérkezett pályamű készítői közül 29-en járultak hozzá, hogy azokat nyilvánosságra hozzák. Ezt a város megtette a honlapján, illetve az Alföldi Galéria két földszinti termében is kiállították azokat, ott ráadásul véleményt s lehet nyilvánítani a tervekről. Ahogy azt már egész iskolai osztályok is megtették.

A pályaművek közt vannak meglehetősen érdekesek. Volt, aki a könyvtárat a sarokház előtti zöld terület alá tervezte, azaz egy földalatti könyvtárat és tudásközpontot képzelt el, akadt, aki egy ferde hűtőtoronynak látszó épületet álmodott meg. De olyan is akadt akinek láthatóan fogalma sincs arról, hogy a Szőnyi utca felől érkező majdani tram-train a Kossuth térnek éppen ezen a részén kanyarodik be az Andrássy útra. Ugyanis az új könyvtárral pont ezt a részt torlaszolná el. Olyan is akadt, aki a mostani Andrássy sarkára emelne egy épületet, de úgy, hogy az Andrássy úti szervizutat kinyitná a térre, s a majdani könyvtár és az ótemplom közötti zöldterületet is részben megtartaná. És a tervek nagy része szerint a sarokház cukrászdának hely adó épületet lebontanák, ugyanis azok nem szerepelnek a látványterveken.

Megkérdeztük a polgármestert, hogy mit szól a tervekhez és továbbra is az-e az álláspontja, hogy nem szerencsés a Kossuth téri zöldövezetre könyvtárat építeni, Márki-Zay Péter elmondta, készült olyan terv, mely meghagyná a zöldövezet egy részét, ennek ellenére népszavazáson kellene kikérni a vásárhelyiek véleményét.

A város más helyszínre nem terveztetett könyvtárat, mely építésére Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi vásárhelyi látogatásakor, a Modern Városok Program keretében 4 milliárd forintot ígért.

Nézegesse meg az érdekesebb látványterveket!

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 1

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 2

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 3

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 4

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 5

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 6

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 7

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 8

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 9

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 10

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 11

Ferde toronyként is megálmodták az új vásárhelyi könyvtárat 12

A képek forrása: hodmezovasarhely.hu