Részeg szavazó, összedőlt fülke, bezárt nagykapu – ez történt eddig

Legalább 500 ajánlást kellett összeszedniük azoknak, akik országgyűlési képviselőjelölek akartak lenni. Van, akire végül csak 50-en szavaztak, de akadt olyan is, aki egy szavazatot sem kapott. Persze a többség egyáltalán nem is kampányolt. Pedig minden jelölt egymilliót vehetett fel erre a célra állami támogatásként a Magyar Államkincsártól.

A közéletben vagy a politikában ismert személyek, mint például Kiss Attila, Lázár János és Rója István mellett teljesen ismeretlen emberek is országgyűlési képviselőjelöltekké váltak, és a szavazólapon is szerepeltek a vásárhelyi-makói választókörzetben.

A jelöltek közt szerepelt egy férj és egy feleség és egy após is ugyanabból a családból. A jelöltek (ha már nem emlékeznek rájuk) a szavazólap sorrendje szerint:

1. Lázár János – Fidesz-KDNP, 2. Szimandlné Nagy Ibolya – Összefogás Párt, 3. Szimandl János – Családok Pártja, 4. Rója István – MSZP-PM, 5. Kiss Attila – Jobbik 6., Pongrácz Gergely – LMP 7., Farkas Tamás – Magyar Kétfarkú Kutyapárt, 8. Szimandl Tamás – Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, 9. Nagy Gyula Imréné – Magyar Munkáspárt, 10. Kaszab Zsolt – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 11. Jakab Tamás – Momentum Mozgalom.

A legkevesebb szavazatot, azaz szám szerint nullát Jakab Tamás, a Momentum jelöltje kapta, ami nem véletlen, hiszen ő visszalépett a jobbikos Kiss Attila javára.

Csak 50 szavazatot kapott a MEDETE jelöltjeként fellépő Szimandl Tamás, míg 52-t felesége, az Összefogás színiben induló Szimendlné Nagy Ibolya. Az após, Szimandl János hozzájuk képest nagyon eredményesen szerepelt, hiszen 198 voksot gyűjtött be.

Nagy Gyula Imréné, a Munkáspárt jelöltjére 198-an bízták volna a választókerület jövőjét. A Munkáspárt egyébként nem kamupárt, de úgy látszik, nem tartozik a népszerű programot kívánó pártok közé.

Kaszab Zsolt István, a SEM jelöltje számára sem volt sikeres a választás, csupán 110-en gondolták, hogy a parlamentben lenne a helye.

Még március 28-án írtunk a jelölteknek az állami támogatást kifizető Magyar Államkincstárnak, hogy megtudakoljuk, melyik jelölt igényelte meg a kampányhoz járó állami támogatást. Mivel egyáltalán nem kaptunk választ, ezért már közérdekű adatigényléssel fordultunk az Államkincstárhoz, melynek így 15 napja lesz a válaszra. Ha ez megérkezik, akkor visszatérünk a témára.

Az egymilliót azonban a jelöltek azzal a feltétellel igényelhették meg, hogy ha nem kapják meg a szavazatok 1 százalékát, a felvett összeget vissza kell fizetniük.