Szabó Bálint

Mialatt szavakban üldözi a korrupciót és a bűnt a hódmezővásárhelyi polgármester, a kezéhez korrupciós pénz tapad – állítja a K’Art-ügy károsultjainak képviselője. Szabó Bálint jogász lerántja a leplet az ellenzéki média újdonsült lieblingéről: Márki-Zay Péter magatartásában mindent képvisel, csak a kereszténységet nem. A Blogstar interjúja.

Márki-Zay Péter gyáva politikusként és „apámasszony katonájaként” viselkedik a K’Art-ügyben – véli Szabó Bálint. A jogász múlt csütörtökön 72 órát adott a városvezetőnek, hogy hozza nyilvánosságra azt a bankszámláját, ami egyértelműen igazolja vagy cáfolja: kapott-e pénzt a polgármesteri kampányára Kendi Imrétől, a számtalan kisvállalkozást megkárosító K’Art-cégcsoport tulajdonosától. Miután 168 óra sem volt elég a válaszra, a károsultakat egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője bűnpártolás és pénzmosás gyanúja miatt feljelentést tett a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon.

– Ön hetek óta Hódmezővásárhely legnagyobb gazdasági és közéleti bűncselekményeként emlegeti a K’Art-ügyet, és igyekszik azzal összekötni a Márki-Zay Péter polgármestert. Mi az, amit egy frissen megválasztott városvezetőn számon lehet kérni egy évekkel ezelőtt elkövetett csődbűncselekményben, illetve mit vár most a nyomozó hatóságoktól?

– A K’Art-ügyben biztosan látható, hogy 60 vállalkozó 800 millió forintját ellopták, és az elmúlt hónapokban hozzánk eljutott információk szerint az érintett cégcsoport tulajdonos-vezetője vélhetően jelentősebb összeggel vagy összegekkel támogatta Márki-Zay Péter kampányát. Azért tettem feljelentést, mert

Márki-Zay Péter megválasztása óta nem válaszolt arra az egyszerű kérdésre, hogy kapott-e kampánytámogatást Kendi Imrétől, a cégcsoportból csődbűncselekménnyel összefüggően származó pénzből vagy sem,

és ha igen, milyen nagyságrendben. Azt szeretnénk elérni, hogy az illetékes nyomozó hatóságok, a rendőrség és a NAV, valamint az Állami Számvevőszék derítse ki, történt-e Kendi Imre és Márki-Zay Péter között pénzmozgás. Amennyiben igen, akkor megítélésünk szerint felmerül a bűnpártolás, a tartozás fedezetének elvonása, valamint a pénzmosás bűncselekményének megalapozott gyanúja, hiszen bűncselekményből származó pénz kerülhetett illetéktelen helyre, valamint tiltott kampányfinanszírozás is megvalósulhatott. Jogi értelemben ismeretlen tettesekkel szemben, de gyakorlatilag Kendi Imrével és Márki-Zay Péterrel szemben tettem feljelentést a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon.

– „Apámasszony katonájának” nevezte Márki-Zay Péter nem függetlenül attól, hogy a közösségi médiában igen aktív édesapja azt üzente, nem hiszi, hogy a fiának Szabó Bálint kérésére listáznia kellene, hogy kik és mennyivel támogatták kampányát. Különös logikai csavarral azt is hozzáfűzte, ön aligha teheti, „hogy azért, mert Kendi például egy üzletben vásárol ‘a károsultak pénzéből’, elszámoltatást kér az üzletvezetőtől”. Mégis úgy érzi, hogy Márki-Zay Péternek el kell számolnia?

– Márki-Zay Péter és édesapja magatartása egyaránt arról árulkodik, hogy takargatnivalójuk van, azaz kapott pénzt Kendi Imrétől a jelenlegi vásárhelyi polgármester. Azt állítom, ha ez így történt, az etikailag elfogadhatatlan, morálisan vállalhatatlan, jogilag pedig aggályos, szerintem bizonyos bűncselekményeket is kimerítő, de ennek eldöntése a nyomozó hatóságok feladata lesz. Úgy gondolom,

ha valaki – ráadásul a korrupcióellenes küzdelem élharcosaként! – a károsult alvállalkozóktól ellopott pénzből kap, tudja, hogy a forrás ebből származik, ennek ellenére elfogadja és politikai kampányra használja, az etikailag és morálisan nem vállalható, jogilag is tetten érhető,

és reményeim szerint az ügy végén Kendi Imre és Márki-Zay Péter is a vádlottak padján fognak ülni. Nemcsak a bűn elkövetőinek, de a haszonélvezőknek is az igazságszolgáltatás előtt a helyük!

Szabó Bálint a rendőrségen: feljelentette Márki-Zay Pétert.
Szabó Bálint a rendőrségen: feljelentette Márki-Zay Pétert.

 

– Ahogy említette, Márki-Zay Péter hónapok óta tartó közéleti road show-jának központi eleme, hogy a kormány és a Fidesz velejéig korrupt. Ha kiderül, hogy köze van a K’Art-pénzekhez, lehet-e az ügy a tiszavirág életű politikai pályafutásának Achilles-sarka?

– Egyértelműen. Márki-Zay Péter és az őt támogató balliberális média felépített egy olyan lufit, ami napokon belül teljesen kidurranhat. Meztelenül fog ott állni a főszereplő, akiről kiderül, hogy miközben szavakban keresztény, magatartásában mindent képvisel, csak a keresztény értékeket nem.

Mialatt szavakban üldözi a korrupciót és a bűnt, a kezéhez korrupciós pénz tapad.

– Ezzel függhet össze ön szerint az is, hogy a polgármester hetek óta obstruálja az ügy önkormányzati vonatkozásainak feltárása céljából életre hívott vizsgálóbizottság munkáját?

– A jóhiszemű olvasat szerint azért nem hívta össze a grémiumot, mert nem volt ideje a városa ügyeivel foglalkozni, hiszen a kormányellenes tüntetéseken keresztül országos politikusként akarja pozicionálni magát. Ez esetben annak rendeli alá a városát, városának közösséget és a polgármesteri tisztséget, hogy országos politikai karriert építsen. Ennél is rosszabb forgatókönyv, de számunkra

valószínűbb, hogy nyakig benne van az ügyben, nyakig sáros, és ha szavakban mindent el is követ a történet tisztázásért, a gyakorlatban ott akadályozza azt, ahol tudja, és a szőnyeg alá akarja söpörni a botrányt.

Nem látunk rá más ésszerű magyarázatot, miért gátolja három hete az ő szavazatával is életre hívott bizottság munkáját. Ezt kivédendő a közgyűléstől kérjük, hívja össze a bizottságot, hogy formálisan is megalakulhasson, és megkezdhesse tényfeltáró munkáját.

Barátok közt: Márki-Zay Péter és Botka László. Összenő, ami összetartozik?
Barátok közt: Márki-Zay Péter és Botka László. Összenő, ami összetartozik?

 

– Ön és a cég követeléskezelőként komoly sikereket ért el a Szeviép-ügyben, ahol jelenleg az érintett kis- és közepes vállalkozások állami kártalanítása van folyamatban. Milyen közös pontokat azonosít a két történetben?

– A K’Art-ügy Hódmezővásárhely Szeviép-ügye. Megdöbbentő a két sztori közötti hasonlóság: közpénzből megvalósuló, állami, illetve önkormányzati (többségében szegedi, illetve jórészt vásárhelyi) beruházásokon lopták el kisvállalkozók pénzét, nagyságrendileg 10, illetve 1 milliárd forintot. Mindkét esetben az ellopott pénz egy részt politikusokhoz és/vagy politikai pártokhoz került, Szegeden a helyi szocialistákhoz és a hozzájuk kötődő személyekhez, míg Vásárhelyen a jobbikosokhoz és mostani gyanúnk szerint a Jobbik által is támogatott Márki-Zay Péterhez. Azonosság, hogy mindkét esetben a bűnüldöző szervek jutottak arra, hogy súlyos bűnügyekről van szó, nem véletlen, hogy három, illetve két személy a bíróságon már a vádlottak padján ül. Hiszünk benne, hogy hasonló lesz a forgatókönyv, azaz

a kisvállalkozók hozzájutnak a pénzükhöz, a bűnösök elnyerik büntetésüket, és az ügyekben érintett politikusok mint a korrupció politikai, sőt, akár anyagi haszonélvezői legalább a politikai árát megfizetik a történteknek.

Ha rajtam múlik, a jogi felelősségre vonást sem kerülhetik el.

– Ellenfelei azt mondják önről, hogy közpénzből fizetett fideszes botránykeltő. Valóban a kormánypárt zsoldosa lenne Szabó Bálint?

– Ezt Botka László és udvari médiája, valamint újabban Márki-Zay Péter állítja. Mindkét úriemberről elmondható, hogy az adófizetők pénzéből él, abból, amit én és az általam tulajdonolt-vezetett cég is befizet. Ez a vádjuk egy darabig elfogadható politikai véleménynyilvánítás keretében, de lassan túllépjük ezt a szinten. Bátran állíthatom, sem én, sem az általam tulajdonolt-vezetett gazdasági társaságok soha egyetlen forint közpénzt sem vettek fel sehonnan, sem uniós vagy állami pályázaton sem indultunk.

A kisvállalkozók embere vagyok, értük dolgozom.

Mi kizárólag magyar kis- és közepes vállalkozások által kifizetett megbízási díjakból és sikerdíjakból élünk, a megdolgozott pénzünkből tisztességesen adózunk, e forintokból él az engem vádoló két politikus és a hozzájuk hű önkormányzati média. Márki-Zay Péter és közöttem az is nagy különbség, hogy én soha nem szavaztam a jelenlegi kormánypártokra, amit a polgármester nem mondhat el magáról. Úgy látszik, hiába dörgölőzött, ahogy korábbi munkahelyein, úgy a Fidesznél sem volt rá szükség…

Forrás: Blogstar.hu