A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek 5

Generációs konvenciók címmel nyílt meg csütörtök este a fővárosi Bartók 1 Galériában a két vásárhelyi alkotó, Sonkoly Tibor és V. Nagy Nándor közös kiállítása. A tárlathoz a húszas szám több szempontból is kapcsolódik: a két művész két évtizede ismeri egymást és a közös tárlaton mindkettőjüknek húsz-húsz alkotása látható.

A patinás budai kiállítóhelyen gyakran rendeznek Hódmezővásárhelyhez művészeti életéhez kapcsolódó tárlatokat. Itt mutatják be a vásárhelyi szimpóziumok anyagát és az aktuális Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításának is ez a galéria ad otthont, valamint a vásárhelyi művészek is lehetőséget kaphatnak a fővárosban kiállítani munkáikat.

V. Nagy Nándor még tizenéves volt, amikor Sonkoly Tibortól rajzolni tanult, s a két évtized alatt nemcsak a szakmai kérdésekben alakult ki közöttük sok területen azonos nézet, de a mester és a tanítvány közötti kapcsolat barátsággá is formálódott. Sonkoly Tibor festményei már többször szerepeltek a Bartók 1 Galéria kiállításán a festőszimpóziumok anyagában, s a felkérést érdekes ötletnek tartotta, hogy egy város két generációjához alkotói közösen mutatkozzanak meg.

A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek 1

Bár a legtöbben szobrászként ismerik V. Nagy Nándort – aki „civilben” a Tornyai János Múzeum főrestaurátora –, a budapesti kiállításon az idén készült új grafikai kollekcióját mutatta be, míg Sonkoly Tibor olaj-vászon és pasztellképeit állította ki. Mint elmondta, a reális formákat elvont elemekkel helyettesítette úgy, hogy a kompozíció mégis utaljon a kiinduló élményre, s bár a kép színvilágában, formájában is új koncepciót mutat, mégis felismerhető benne az élményhez való kötődés. És földrajztanári múltját sem tagadja meg Sonkoly Tibor, akinek a képein geológiai jelenségek is felvillannak.

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, a vernisszázs zenei műsoráról Heigl László gondoskodott. A vásárhelyi művészek alkotásai május 9-ig tekinthetőek meg a Bartók Béla úti galériában.

A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek 4 A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek 2 A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek A fővárosban állítanak ki a vásárhelyi művészek 3