Hazug a kormányellenes tüntetések szlogenje

Csak kommunikációs fogásnak jó, hogy a kormányellenes tüntetők azt mondják magukról, ők a többség, hiszen ezt semmi nem támasztja alá – szögezte le a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente politológus. Hozzátette: ennek a szemléletnek most már hagyománya van a balliberális oldalon.

Mi vagyunk a többség – ezzel a szlogennel hirdetik immár másodszor demonstrációjukat a hétvégére tervezett újabb kormányellenes tüntetés szervezői. Érdemes először is tételesen megnézni, mennyi igaz ebből az állításból. A számadatok szerint a választáson leadott listás szavazatok közül 2 824 206 voksot szerzett meg a Fidesz–KDNP. Ha ezt összevetjük a parlamentbe jutó ellenzéki pártokra leadott szavazatok összességével, akkor pedig kiderül, hogy a Jobbik, az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a DK listáit összesen 2 487 764 támogatták, azaz több mint 330 ezerrel kevesebben, mint a kormánypártokét. Az ellenzékiek még akkor sincsenek többségben, ha ehhez még hozzáadjuk a parlamentbe nem jutott Momentum, Kétfarkú Kutya Párt és Együtt összesen 312 ezer szavazatát. A nemzetiségi listákra leadott szavazatokat nyilván nem lehet ide sorolni.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint most már hagyománya van a balliberális erők között ennek a szemléletnek, azaz, hogy úgy állítsák be magukat, mintha többségben lennének, miközben ez nem felel meg a valóságnak. Azt mondják magukról, hogy többen vannak, és úgy is viselkednek – jellemezte plasztikusan a helyzetet a politikai elemző. Boros Bánk Levente ennek kapcsán emlékeztetett olyan mozgalmakra is, mint például a 2010-ben létrehozott Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-oldal, amelyhez egymilliónál jóval kevesebben, mindössze 198 ezren csatlakoztak.

Tényszerűen nem igaz, hogy a tüntetés résztvevői bármilyen tekintetben, bármilyen többséget alkotnának – szögezte le Boros Bánk. A politológus a listás szavazatok mellett az egyéni körzetekben elért eredményekre is felhívta a figyelmet, hiszen a kormánypártok a 106 körzetből 91-ben győzedelmeskedtek, és mindössze tizenöt körzetet tudott megnyerni az ellenzék. Boros Bánk is emlékeztetett arra, hogy amennyiben tisztán többségi választási rendszer működne Magyarországon, a Fidesz–KDNP a mostaninál is sokkal nagyobb győzelmet aratott volna a választáson.

Összességében elmondható, csak kommunikációs fogásnak jó, hogy a kormányellenes tüntetők azt mondják magukról, ők a többség, hiszen ezt semmi nem támasztja alá – mondta Boros Bánk. Szerinte persze könnyű úgy ilyen kijelentéseket tenni, hogy csak kormányellenes emberekkel találkozunk. Az igazi – jelenleg csendes – többség a kormány mögött áll, de a helyzet változhat, hiszen a csendes többség is dönthet úgy, hogy hangos lesz, és megmutatja magát – jegyezte meg a politológus. A hétvégi tüntetésre eddig mindössze tizenhétezren jelezték részvételüket a Facebookon, míg az előző demonstráció előtt közel negyvenezren. A rendezvény szervezői az ellenzéki pártokkal egyetemben a szavazatok újraszámlálását követelik, és a demokráciáért is az utcára hívják az embereket, pedig már a baloldali média és szakértők is világossá tették, hogy az április 8-i választáson semmiféle szervezett csalás nem történt.

 

Nem érte kibertámadás a választási rendszert, nem állt le

Mintegy százötven jogorvoslati kérelem érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) az egyéni választókörzetekben meghozott eredménymegállapító döntésekkel szemben – nyilatkozta a tegnapi NVB-ülés szünetében Patyi András, a testület elnöke. Hozzátette: a kifogásokról péntekig kell dönteniük. Patyi azt is elmondta, hogy a választási rendszert nem érte kibertámadás, és egy percig sem állt le. Korábban több ellenzéki párt, így az MSZP, az LMP és a Jobbik is jelezte, hogy megtámadja a választási eredményeket. A szocialisták és a DK sok körzetben nyújtott be jogorvoslati igényt, míg az LMP a budakeszi körzetben szeretné elérni a szavazatok újraszámolását. Ebben a körzetben a párt társelnöke, Szél Bernadett kevesebb mint háromszáz szavazattal kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Az LMP egyebek mellett arra hivatkozik, hogy a választási bizottság a törvényi határidőn túl állapította meg a körzet végeredményét. Ugyanezt kifogásolja a Jobbik többek között Borsod 1-es választókerületben, ahol jelöltjük, Jakab Péter csupán 127 szavazattal maradt alul a fideszes Csöbör Katalinnal szemben.

Fotó: Fotó: MTI – Soós Lajos