Bekeményít az EU: szigorítanak az adatvédelmi szabályozáson

A szigorúbb szabályokat tulajdonképpen már két évvel ezelőtt bevezették, ám május 25-től kell alkalmazni, innentől már ellenőrzik is. Az új rendelet a vállalkozásokat, cégeket érinti, az ott dolgozók személyes adatainak védelmére irányul.

Ezzel kapcsolatosan tartott ma ingyenes előadást a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Gingko Hotel konferenciatermében. Martonosi János, a kamara kommunikációs munkatársa a témával kapcsolatosan portálunknak elmondta: az úgynevezett GDPR, az Európai Unió új adatvédelmi rendelet a vállalkozások 90-95%-nál a munkavállalók személyes adatainak kezelését fogja érinteni, amely által fokozottabb védelmet és nagyobb mozgásteret biztosít a számukra.

Bekeményít az EU: szigorítanak az adatvédelmi szabályozáson 1

Ilyen adatok alatt például értendő a név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, sőt ha a vállalkozás kamerarendszert is üzemeltet, akkor azok a képfelvételek is személyes adatnak minősülnek, melyen láthatóak a munkavállalók. Ezeket az adatokat kell majd még szigorúbban őrizni. Adatbázis kezelésekor pedig fokozottan kell figyelni arra, hogy az abban szereplő egyéneket tájékoztassuk részletesen, hogy mire fogjuk felhasználni az adataikat.

– ezt már a kamara által megbízott szakember, dr. Horváth Péter ügyvéd hangsúlyozta ki, aki azt is hozzátette: Az új szabályozás betartását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság fogja ellenőrizni.  A törvény nem tesz különbséget a kis- és nagy vállalkozások között, a szabályozás mindenkire egyformán vonatkozik.

Bekeményít az EU: szigorítanak az adatvédelmi szabályozáson 2

Ám arra lehet készülni – hívta fel a figyelmet – hogy a vállalkozás méretét, és az alkalmazottak számát az adatvédelmi hatóság figyelembe veszi az ellenőrzések során, és a multinacionális vállalatok lesznek azok, akik súlyosabban érintettek lehetnek ebben a kérdésben. A legfőbb változás, hogy szigorúbb nyilvántartási kötelezettsége lesz minden vállalkozásnak – tette hozzá a szakember.

Bekeményít az EU: szigorítanak az adatvédelmi szabályozáson 3

A témával kapcsolatosan május elején Szegeden még tartanak egy szintén ingyenes előadást, ám aki ott sem tud megjelenni, azok a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál Szegeden a Párizsi krt. 8-12 szám alatt, vagy a vásárhelyi irodában, a Lánc utca 7. szám alatt tudnak informálódni, valamint az új rendelet betartásához szükséges segédanyagok megtalálhatóak lesznek hamarosan a kamara honlapján is.