A vásárhelyi anyuka „dalolva” küzdi le a holtpontokat

Kisháziné Zombory Erika napi rutinjai közé tartozik a munka, a főzés és a takarítás is, mindemellett hetente 9-14 órát edz. Hogy hogyan készül a több száz kilométeres futóversenyekre, és hogy ki segíti őt a mindennapokban, az a vele készített interjúból kiderül.

Erika 12 éves kora óra szerelmese a futásnak. Tavaly részt vett a görögországi Spartathlonon, amelyet az egyik legkeményebb ultramaratoni futóversenynek tartanak a világon. A szeptember 29-i startolás momentumairól faggattuk.

– Nekem is, mint a legtöbb ultrafutónak nagy álmom volt ezen a versenyen elindulni. Az athéni Akropolisz lábától rajtoltunk pénteken, és szombaton érkeztünk Spártába Leonidász szobrához

– idézte fel a célba érkezés felemelő pillanatát, hozzátette összesen 246 kilométer futott le 34 óra 54 perc alatt.

Mint azt megtudtuk, leginkább a szintidőn belüli teljesítés a cél, és az sem egyszerű feladat. Erika elégedett teljesítményével, hisz 36 órán belül ért célba. Nem utolsó sorban pedig a verseny hatalmas élmény volt számára.

A vásárhelyi anyuka dalolva küzdi le a holtpontokat
Az ultrafutó este is rótta a kilométereket

 

Kinek van kedve a nyári 40 fokban egy 4 órás futáshoz?

A családanya szellemileg és fizikailag is kitartóan készül a megmérettetésekre. Átlagosan 9-14 órát edz egy héten, attól függően, hogy éppen mire készül. Az étkezésre is odafigyel. Mindig igyekszik tápláló és jó minőségű ételeket készíteni az egész családnak, ezért minden nap főz.

–Az edzések sokszor nagyobb kihívást jelentenek, hiszen kinek van kedve a nyári 40 fokban 4 órás futáshoz? Vannak nehézségek, de így van értéke a végén a teljesítménynek

 – fogalmazott.

 

Énekelve gyűri le a holtpontokat

Erika szerint, ha az ember olyan célokat talál, amiért érdemes dolgozni, akkor nem nehéz kitartónak lennie. A holtpont is sokféle képpen leküzdhető.

–Én sokszor énekelni szoktam. Tudom, viccesnek hangzik, de nekem segít általában

– mesélte, majd hozzátette, segítség lehet a zenehallgatás is, de például a Spartathlonon ez tiltva van. Néha elég csak pár szót váltani valakivel, és máris jobb.

A vásárhelyi anyuka dalolva küzdi le a holtpontokat 1
Erika dalolva küzdi le a holtpontot

A háztartás sem megy teljesen magától

Két gyermekes dolgozó családanyaként, bizony sokszor nehéz összeegyeztetni az edzést, a munkát, és a magánéletet. A fiatalasszony azonban ehhez is pozitív szemlélettel viszonyul.

–Dolgozni mindenképpen kell, és a háztartás sem megy teljesen magától. A gyerekek nagyon önállóak már, és ők is, és a férjem is segítenek a házimunkában

– mondta. Kitért arra is, az edzés a szabadidő terhére megy, így másra, mint a tv-zés, olvasás, egyéb szórakozás, már nem nagyon marad ideje.

Erika idén nem nevezet a Spartathlonra, mert ütközik a 100 kilóméteres világbajnoksággal időben és felkészülési tematikában is. De tervezi, hogy jövőre, vagy a későbbi években ismét ott lesz.