A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 9

Egy múltba néző zenekarnak indult, mára azonban teljesen a mindennapokkal foglalkozó együttessé vált az Ismerős Arcok. A jövőre 20 éves rockbanda péntek este Vásárhelyen lépett fel. A frontembert, Nyerges Attilát az új albumról, a határon túli magyarokról és az Eurovíziós Dalfesztiválról is kérdeztük.

Szinte teltház előtt adott lemezbemutató koncertet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban az Ismerős Arcok. Ennek apropóján készítettünk interjút Nyerges Attila énekes-gitárossal, az együttes frontemberével.

– Mit lehet elmondani a legújabb albumotokról, miben más, mint az eddigiek?

– A Csak a szöveg tavaly októberben jelent meg. Az én szívügyem volt, hogy megszülessen a 2015-ös Csak a zene lemez folytatásaként. Három éve a tagokkal két hétre elvonultunk egy vidéki házikóba, és ott alkottuk meg a Csak a zene tartalmát. A nevéből adódóan háttérbe szorultak a politikai szövegek, helyette inkább a zenére helyeztük a hangsúlyt. Az akkor megírt dalszövegek nem mind kerültek fel a korongra, de nem szerettem volna őket a fiók mélyére süllyeszteni. Na meg persze azóta is születtek újak, ezért döntöttünk a Csak a szöveg mellett.

Egy új, debreceni stúdiót választottunk a felvételre. Számomra egészen másként szól a lemez, mint az eddigiek, így talán ez a kedvencem.

– Az Ismerős Arcok a dalaiban rendszeresen megszólítja a határon túli magyarságot. Mostanában az ő helyzetük az egyik legfontosabb aktuálpolitikai kérdés, mit szóltok ehhez?

– Mindig is célunk volt a határon túli magyarok megszólítása, mert mi így élünk, nem teszünk különbséget a honfitársaink között. Ennek fényében születnek a dalok is. Míg az első lemezünket csak Wass Albert munkásságának és emlékének szenteltük, ma már nem szeretnénk múltba néző zenekar lenni, ezért foglalkozunk a napjaink történéseivel.

A szövegeinkkel fejezzük ki a véleményünket. Csak így szeretjük elmondani, miről mit gondolunk, hogyan látjuk a világot, egyébként egyikünk sem készül közéleti vagy politikai szerepvállalásra.

A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 6

– Az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban a metál AWS a Viszlát, nyár! címmel képviseli hazánkat. Véleményed szerint ez segít a rockzene népszerűsítésében? Egyáltalán kell népszerűsíteni?

– Mindenképpen. A ’80-as években szocializálódtam, amikor az olyan rockbandák voltak a legnépszerűbbek, mint a Hobo Blues Band, a Korál, vagy a Piramis. Ma már rengeteg műfaj van, így természetesen örülök, ha a rock megjelenik valahol. Más kérdés, hogy nem minden változata tetszik, de nézzék el nekem, jövőre 50 éves leszek. (nevet)

– Hamarosan itt a nyár, mennyire van tele a naptár?

– Hál’ Istennek nagyon tele vagyunk. Évről-évre 120-140 koncertet adunk, ez az idén sem lesz másként. A rajongóknak köszönhetően nem csak a nyár, hanem az év hátralévő részében is rengeteg fellépésünk lesz.

Ismerős Arcok Vásárhelyen

Szinte teltház előtt koncertezett péntek este az Ismerős Arcok a Bessenyeiben. A Nyerges Attilával készített interjúnkat hamarosan olvashatják a Promenad.hu-n!

Posted by Promenad on Friday, April 13, 2018

 

A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 13 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 10  A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 5 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 4 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 3 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 2 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 1 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 11 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 12 A hét embere: az Ismerős Arcok nem tesz különbséget a honfitársaink között 8