Mucsi Tamás: Kiss Attila harmadszor is elbukott 3

Hiába erőltette a Jobbik, nem számított volna Rója István visszalépése, nekik és az LMP-nek történelmi felelősségük van az eredményben, mondta el portálunknak a DK választókerületi elnöke – írja a Makó Híradó.

Nagy Szabolcs interjúja

– A választókerületben a Jobbik, Kiss Attila lett a második, Rója István nem tudta megelőzni. Mennyire volt ez kiszámítható?

– Először is hadd kezdjem azzal, hogy mint demokrata gratulálok Lázár Jánosnak, de Rója Istvánnak is. A választókerületi eredményekből nem lehet sok következtetést levonni, hiszen a „Marki-Zay-effektus” végigsöpört, így ezek az adatok eltorzultak. Amit lehet látni, hogy Kiss Attila harmadszor is elbukott, és akkor is elbukott volna, ha Rója István visszalép a javára. A választást azonban az országban kellett volna megnyerni, az történt, ami a rémálmainkban szerepelt, a többség került kisebbségbe.

– Ez mit jelent?

– Ha megnézzük az adatokat, akkor 2,7 millió összellenzéki szavazat volt körülbelül, mintegy 2,5 millió pedig a Fidesz mellett. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy megvan a kétharmada, nem számíthat egy nyugodt kormányzásra a Fidesz, mert egy elégedetlen tömeg ott van a másik oldalon, és az nagyobb, mint az őket megválasztók.

Mucsi Tamás: Kiss Attila harmadszor is elbukott
Balról: Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke, Rója István, az MSZP-P jelöltje, és Kis Andrea, a vásárhelyi MSZP elnöke

– Az ellenzéki taktikát nézve az látszik, hogy a Jobbik nagyon agresszívan nyomult, mégis csak egy mandátumot szerzett választókerületben, a DK viszont összességében megduplázta a képviselői számát a parlamentben. Ezek szerint kifizetődő volt az a stratégia, amit a DK követett?

 – Ha minden politikai párt ilyen áldozatokat hozott volna, mint a Demokratikus Koalíció, és ennyire a kormányváltás érdekében cselekedett volna, akkor most nem Fidesz-kormány van. Ha a parlamenti képviselőink számát nézzük, akkor ilyen értelemben valóban sikertörténet. Ha ezt mindenki meg tudta volna tenni, akkor nem kellene aggódni. Történelmi felelőssége van a Jobbiknak és az LMP-nek a Fidesz kétharmados többségében. A DK-nak ebben a harcban ennél jobban nem lehetett helytállni. A Jobbik minden körzetben esélyesnek kiáltotta ki magát, mégis egyet tudott megnyerni. Ha csak 30-40 körzetben visszalépnek, és az LMP ugyanezt megteszi, akkor nem ilyen eredmény születik.

– Említette a „Márki-Zay-effektust”. Utólag belegondolva Hódmezővásárhely polgármestere erősítette vagy gyengítette a kormányváltási törekvést?

– Ha a választókerületet nézzük, akkor semmivel nem vitt előrébb. A jövőre nézve érdekes kérdés lesz, hogy mennyire tudja lemosni magáról a jobbikos bélyeget. Én tudom, hogy mint kiábrándult fideszes ő nem tartozik semmelyik párthoz, az volt a megérzése, hogy ezt így meg lehet csinálni, és tévedett. Tévedett, mert látjuk az eredményekből, hogy semmi értelme nem lett volna Rója István visszalépésének, miközben Kiss Attila már harmadszor bukott el. Nem szabadott volna ebbe beleállnia Márki-Zay Péternek, mert ez veszélyeztetni fogja a 2019-es megválasztását. Igenis újra függetlennek kell lennie, bocsánatot kell kérnie a baloldali szavazóktól, de az őt támogató jobbikos szavazókba sem rúghat bele. Akkor van csak esélye, hogy egy teljes ellenzéki összefogás újra mögötte legyen.

– A mostani politikai palettán jobb oldalon van két párt, a baloldalon meg ennél sokkal több. Nem lenne jobb, ha a baloldalon is 2-3 maradna?

– Nem. Szerintem az tenne jót, ha a jobboldalon lenne több párt. Én a sokszínűség híve vagyok. Nem minden gondolat elvetendő, ami egy jobboldali vagy baloldali párt mond. Ezeket kellene összehangolni. Nem egy pártban politizálunk Buzás Péterrel, de én mindig azt mondtam, hogy több dolog köt össze, mint ami szétválaszt. Szerintem ez a helyes. Én annak örülnék, ha sokszínű jobb- és baloldal csapna össze, nem nagy pártok pólusairól beszélnénk, hanem kispárti koalíciókról, mert egy ilyen rendszerben sokkal jobban működnek a fékek és ellensúlyok, a kontrollok, amik mindig előrébb visznek.

Mucsi Tamás: Kiss Attila harmadszor is elbukott 1
Támogatói gyűrűjében Rója István vásárhelyi lakossági fórumán

– Milyennek látja a Demokratikus Koalíciót mint pártot?

– Egy rendkívül egységes és összetartó párt. Egy elnökségi vagy választókerületi ülés után nem lehet olyat hallani, aki ellenvéleménynek ad hangot. Pedig demokraták vagyunk, vannak vitáink, nem értünk egyet. Sokakban az a kép él, hogy a DK-ban van egyféle Gyurcsány Ferenc.kultusz. Nincsen. De Gyurcsány Ferenccel meg lehet azt csinálni, hogy vitatkozol vele, és az a válasz, hogy neked van igazad, ő nem gondolja azt, hogy mindenható. Hallgat a körülötte lévő emberekre, közösen formálunk véleményt, nem megszavazunk valamit, bólogatunk. Kialakítunk egy álláspontot, ami mindenkinek elfogadható, és azt követjük. Ezért nincs nálunk kibeszélés. A többi pártot nem akarom megreformálni, de van, amit másként csináltam volna itt a választókerületben is.

Mucsi Tamás: Kiss Attila harmadszor is elbukott 2
Márki- Zay Péter Rója István vásárhelyi lakossági fórumán

– A választásoknak vége, milyen célt, feladatot fog kitűzni innentől?

– A DK-ban nagyon sok potenciál van, hiszem azt, hogy ha felülről nem sikerült lebontani a rendszert, akkor alulról kell. Másfél év múlva önkormányzati választások vannak, én biztos vagyok abban, hogy ha a Demokratikus Koalíció mögé beállnak a pártok, akkor tudunk változást hozni Makóra. Lehet, hogy ez arcul fog csapni egy-két embert, de arra kérem őket, gondolkodjanak el azon, hogy az adott keretek között milyen profi módon hajtottuk végre a kampányunkat, milyen szervezeti kiépültségünk van, nekünk van a legracionálisabb önkormányzati képviselőnk, Török Miklós. Hiszünk abban, amit csinálunk, és ez erő. A Jobbik országos szinten szakadni fog egy szélsőjobboldali és egy konzervatív ágra, helyben szerintem Zeitler Ádám nem az előbbihez tartozik, vele lehet együttműködni. Látszik, hogy Márki-Zay Péter ellenére is nagyon gyengék, de ha tudnak konszolidálódni, vállalhatóak lesznek, akkor a városban egy olyan egységet tudunk kialakítani, ami magával hozza azt, hogy az egyébként tradicionálisan baloldali Makó meg tudjon fordulni.

Forrás: Makó Híradó