Lefejelték a miniszterelnököt

250 méteren át követte, majd mikor utolérte, lefejelte az azonos neműek házassága ellen kampányoló miniszterelnököt egy ittas férfi.

Hat hónapos börtönbüntetésre ítélték azt az ausztrál férfit, aki tavaly lefejelte Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnököt – jelentette a helyi média hétfőn. Az ausztrál kontinenshez tartozó legnagyobb sziget, Tasmánia székvárosában, Hobartban a 38 éves DJ Astor Labe szeptemberben mintegy 250 méteren át követte a kormányfőt a tengerparton, majd odament hozzá és lefejelte.

Abbott csak kisebb sérülést szenvedett, picit bedagadt az ajka, de azt mondta, hogy sokkolta a dolog. Labe januárban beismerte, hogy hivatalos tisztséget betöltő személyt bántalmazott. Legfeljebb hat hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, de két hónap után szabadlábra helyezhető. Michael Daly bíró a büntető eljárás során a támadást “nem provokált” és “opportunista” bűncselekménynek minősítette, amelyet sokan azzal hoztak kapcsolatba, hogy Abbott határozottan kampányolt az azonos neműek házassága ellen, amikor tavaly novemberben a kormány levélben kérte ki az emberek véleményét a kérdésben.

A felmérésből kiderült, hogy az ausztrálok közel kétharmada támogatja a melegek közötti házasság legalizálását, és erről néhány hétre rá törvényt is hozott a parlament. A magát anarchistaként azonosító Labe azonban azt mondta, hogy ittas állapotban volt, Abbottot pedig személyes gyűlölettől vezérelve támadta meg, és ennek semmi köze nem volt a melegházasságról szóló vitához.