Részeg szavazó, összedőlt fülke, bezárt nagykapu – ez történt eddig

Úgy tűnik, a legtöbb pártnak betette a kaput a vasárnapi szavazás eredménye. Az elsöprő Fidesz-győzelem után több elnök nyújtja be a lemondását és vonul ki a politikából.

Vona Gábor már az eredmény kihirdetése után jelezte, hogy felajánlja lemondását, hétfő este pedig a Facebook-oldalán posztolta, hogy elfogadta azt a Jobbik elnöksége. A párt tisztújító kongresszust hív össze, a politikus ott sem indul, sőt, a listás parlamenti mandátumát sem veszi át.

Az MSZP elnöksége is bedobta a törölközőt. Molnár Gyula elnök közölte, tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat kialakult helyzetért. Gőgös Zoltán elnökhelyettes Vonához hasonlóan a mandátumát sem veszi át, és abbahagyja a politizálást. Úgy látja, az eredmény után többeknek követnie kellene a példáját.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos is lemondott még vasárnap éjjel. Sőt, a hírek szerint a párt támogatása nélkül tárgyalt az MSZP-vel az ellenzéki visszalépésekről, ezért etikai vizsgálat indult ellene, az ügyet a fegyelmi bizottsághoz utalták. Szél Bernadett maradt társelnök.

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét – ezt már Juhász Péter mondta, aki bejelentette, hogy az elnökség náluk sem folytatja tovább.

A momentumos Fekete-Győr András szerint hozzájuk viszont tömegével akarnak csatlakozni, ők folytatják a munkát.

Gyurcsány Ferenc sem jelezte még, hogy távozni kívánna a politikából. A DK egyébként éppen csak bejutott a parlamentbe, de a korábbi 4 fő helyett 9-et tudnak bejuttatni az Országgyűlésbe.