Tömegesen szavaznak Vásárhelyen

Egész délelőtt sorokban álltak az emberek, hogy bejussanak a szavazófülkékbe, s behúzzák a két ikszet a jelöltek, illetve a pártok valamelyikére azokban a szavazókörökben, melyeket meglátogattunk. És rengeteg volt köztük a fiatal. Érezhető, hogy mindenkit elért a pártok üzenete: menjen el mindenki s döntsön a saját sorsáról. Délutánra is tömegekre számítanak.

Már nem csak az idősek érzik, hogy el kell menniük szavazni, de a fiatalok is. A nyugdíjas korosztály mellett a fiatal huszonévesekkel találkoztunk leginkább. Azokkal, akik már voksoltak vagy a szavazókörbe indultak.

– Tényleg változtatni kell a sorsunkon, igaza van minden jelöltnek, aki ezt mondta, s meg is kell védenünk az országot. Igaz nem biztos, hogy azoktól, akikkel a pártok ijesztgetnek.

– Azt hallottam tegnap a Kossuth rádióban, hogy ha nem Orbán Viktor nyer, elszabadul a pokol, leértékelik a forintot, ami hatalmas dráguláshoz vezet, lebontják a kerítést és eláraszt bennünket milliónyi migráns – mondta egy szavazó a Szent István iskolánál, mely pincéjében két szavazókör is működik. Itt találkoztunk Margit nénivel is, aki azt mondta, hogy bár az adventista egyház tagja, s azok azért nem vesznek részt a szavazásban, hogy ne részesüljenek majd a hatalomra kerültek bűneiben, ő mégis eljött, hogy tette ezt négy éve is. Azért, mert félti az országos Gyuri bácsi (Soros György) embereitől.

Tömegesen szavaznak Vásárhelyen 31

– Bayer Zsolt egy aljas, hazug gazember, aki talán még akkor is hazudik és uszít, amikor alszik – mondta egy férfi, akivel azonnal vitába szállt egy másik azzal: – Gyurcsányék se különbek, de Vonáék a legnagyobb hazugok. Láttam a TV2-ben, hogy milyen milliárdokat érő budai házakban laknak, miközben azokat a családjaik nevére íratták.

Egy harmadik asszony erre a Lázár János földjei kellős közepébe nőtt, NEM Lázár János tulajdonában lévő batidai kastéllyal kontrázott. A vita ezzel nem is folytatódott, a felek kezet nyújtottak, az asszonyok puszit nyomtak egymás arcra, s elballagtak.

A Gregus iskolában berendezett szavazókörben sem kellett unatkozniuk a bizottság tagjainak. A voksolni kívánók folyamatosan érkeztek. És sorban álltak a két szavazófülke előtt. No meg birkóztak a két lepedőnyi szavazólappal.

– Gusztustalan volt a kampány, és nagyon érdekes, ezért nem is tudnám megtippelni sem a végeredményt. A plakátokat láttam, de a szórólapok, ingyenes újságok meg sem néztem, inkább az internetet és a facebookot követtem, még Bence fiam is. Meglepett, hogy ennyi jelölt van, de a három esélyesnek tartott (Kiss Attila, Lázár János és Rója István) jelölt közül személyesen egyikkel sem találkoztam. Lázár János azonban mindenütt ott volt, így az ő programját ismerem – mondta Csuka Linda, aki voksát kisfia, Szrnka Bence dobta be a szavazóurnába.

Tömegesen szavaznak Vásárhelyen 3

És nem csak a fiatalabbak, de az idősebbek, még a 80 évesek is azt mondták, hogy az interneten követték a kampányt.

– Dobálták be majd minden nap a szórólapokat, meg a választási ingyenes újságokat, de láttam nem csak én dobáltam ki azokat olvasatlanul, de az utcában szinte mindenki – mondta Görbéné Anikó. A nyugdíjas néni szerint most mér az nyer, aki az interneten kampányol eredményesen. Az óriásplakátok és elmennek, de a szórólapokra már senki sem hallgat. – Láttuk ezt már a februári polgármester választáskor. Márki-Zay azt a facebookon nyerte meg, mozgósítva a rengeteg fiatalt. Én is okostelefonon néztem a kampányt most is. És az alapján döntöttem – tette hozzá azzal hogy őt reggel még Orbán Viktor is felhívta. Persze csak egy automata üzenettel.

– A legszimpatikusabb jelöltre és a pártjára adtam voksomat – árulta el Sepsei Sándorné, aki férjével az Aranyossi iskolában szavazott. – Nem mentünk ki egyetlen fórumra sem, mindent a Facebookon követtünk – tette hozzá a nyugdíjas házaspár. Sepseiék hozzátették, Rója Istvánnak csak a fényképét látták, de Kiss Attilát sem ismerték.

– Szimpátia alapján választottuk ki, ki támogatunk, és a facebookon követtük a kampány, de a honlapjukat is olvastuk – mondta Lencse Hedvig, aki kislányával, Nagy Lili Dorkával és férjével szavazott.

Tömegesen szavaznak Vásárhelyen 28

Lázár János, a három legesélyesebb jelölt, a térség jelenlegi országgyűlési képviselője kora reggel már leadta voksát, igaz a sajtónyilvánosság kizárásával. A miniszter facebook oldalán azt kérte, mindenki menjen el szavazni hogy meg tudjuk védeni a hazánkat, s Orbán Viktor lehessen a miniszterelnök. Az ígérte, ha ő is bizalmat kap, megszolgálja.

Az 50 vásárhelyi szavazókörben, a reggel 7 országos részvételi adatok szerint is többen, összesen a valamivel több, mint 38 ezer választásra jogosult 3,16 százaléka jelent meg az urnák előtt. A 2014-es választáson reggel 7-kor ez csak 2,04 százalék volt.

A makói-vásárhelyi választókerület 78 ezer 892 szavazati joggal rendelkező választója közük 11 óráig összesen 27 ezer 918-an szavaztak, ez 35,39 százalékos részvételi arányt jelent.

Vásárhelyen arányában a legtöbben a nyugdíjas lakóparkban (45,16 %), míg a legkevesebben a barattyosi Téglás parton (28,22 %) voksoltak.

További képeink ITT láthatók.