Márki-Zay Péter Gödöllő

Az országos kampánykörúton haknizó vásárhelyi polgármester a gyűlöletbeszéd minősített esetét valósította meg, verbálisan beletaposott minden Fidesz-támogatóba, de még a gyerekeikbe és unokáikba is.

Márki-Zay Péter mentálisan teljesen kikészült az országgyűlési választási kampány végére. A legempatikusabban talán ezzel magyarázható, hogy miközben a szeretet hatalmát hirdeti, és az első világháborús emlékmű avatásán arról szónokol, hogy – hétfőtől – „béke már, legyen vége már”, szombaton az utóbbi hetek leggusztustalanabb beszédével uszított és riogatott Gödöllőn.

Hogy mit keresett ott, és mi köze ottani tevékenységének Hódmezővásárhely fejlődéséhez, azt fedje diszkrét homály (az LMP-s jelöltnek kampányolt egyébként). Amellett azonban polgári-nemzeti-keresztény-konzervatív értékrendű emberként, újságíróként sem mehetünk el szó nélkül, hogy a jobboldali-katolikus gyökereire büszke polgármester alpári stílusban gyalogolt bele egy komoly, összetartó magyar közösségbe, a fideszesek táborába. Ha valamitől, akkor

a keresztényi szeretetbeszédtől messze állt az a fröcsögés, amivel Márki-Zay Péter csípőből megbélyegzett és megalázott néhány millió magyar állampolgárt. Ráadásul még a család szentségét sem sikerült tiszteletben tartania!

Márki-Zay Péter hetek óta kutatja, és szombatra meglelte a kommunizmus és a nácizmus közötti összekötő kapcsot. Jól gondolják, igen: a Fidesz és Orbán Viktor… Az egyre megviseltebb, saját magát hergelő polgármester meghökkentő előadásában hol kommunizmussal, hol nácizmussal vádolta meg a Fideszt.

Mivel a demokrácia dicsőségére hat hete megválasztott városvezető mindennemű fröcsögése ellenére véleményszabadság van (bár előszeretettel nevezi diktatúrának…), szabadon nácizhat és kommunistázhat egy rendszert, egy hatalmat. Azt is megértjük, hogy ideges és feszült, tekintettel arra, hogy mint mondja: „őszintén be kell ismerni, az eredmény lehet vasárnap Fidesz-győzelem”. Forradalmi lelkületét ismerve és pillanatnyi zaklatottságát érzékelve talán még azt az egyébként súlyos kérdéseket fölvető eszmefuttatását is lenyeljük, hogy

„ezt a kormányt akkor is eltakarítjuk, ha ez holnap estére nem következik be, senki ne legyen nyugodt a fideszesek köréből”.

Ahhoz viszont sem joga, sem erkölcsi alapja nincs, hogy úgy fogalmazzon:

„Emellé a rendszer mögé roppant kellemetlen ma odaállni. Akik mégis úgy döntenek, hogy ennek a korrupt rendszernek a kiszolgálói, igenis ma azzal kell számolniuk, hogy az ő gyermekeik és unokáik lehajtott fejjel fognak menni az utcán, ezek az emberek Biszku Bélaként fognak közöttünk élni.”

Márki-Zay Péter ebben a kontextusban

gyűlölete, gyűlöletbeszéde tárgyává tett több millió anyaországi és határon túli magyar állampolgárt,

akik évek óta a Fideszt támogatják, és akik holnap is a Fideszre adják a voksukat. Megbélyegezte az egyszerű Fidesz-szavazókat, a szívvel-lélekkel dolgozó aktivistákat, a vele ellentétben szilárd értékrenddel bíró, nem minden irányba kilengő szimpatizánsokat, de ha úgy tetszik, a teljes központi-állami szféra dolgozóit is és mindenkit, aki így vagy úgy, például munkája, hivatása kapcsán kötődik a jelenlegi kormányzathoz.

De ami a legmegengedhetetlenebb: megbélyegezte, megfenyegette az érintett közösség tagjainak gyermekeit, sőt: unokáit is.

A vásárhelyi polgármesternek ehhez akkor sem volt joga, ha az egyébként érthető idegi és fizikai kimerültség hisztérikus tünetekkel jelentkezik rajta. Pont neki, egy többgyermekes édesapának kellene a legjobban tudni:

a család, a gyermek szent és sérthetetlen, nem lehet rajta kiélni az alantas ösztönöket.

Nem létezhet olyan személyes ambíció, hatalmi vágy vagy politikai játszma, ami felülírhatná azt, ami minden normális, tisztességes, erkölcsös ember életében a legféltettebb kincs.

Úgyhogy nagyon, de nagyon szégyellje magát Márki-Zay Péter!

(A videón a szóban forgó részt a 34:30 utáni percekben találhatják.)