Fegyverszünetet hirdetett Márki-Zay Péter

A polgármester az új első világháborús emlékmű átadóünnepségén azt mondta, vannak pillanatok, amikor ki kell bújni a lövészárkokból, félre kell tenni a különbségeket, és kezet kell nyújtani az ellenfeleknek.

Péntek délután adták át a hódmezővásárhelyi Kossuth téri lovasszobor előtt az új első világháborús emlékművet, amelyen az összes, az első világégésben elesett vásárhelyi katona neve olvasható.

Az emlékmű kialakításához a Magyar Kormány és a Honvédelmi Minisztérium biztosított pályázati forrást a világháború centenáriuma kapcsán. A város közgyűlése még 2016-ban szavazta meg a megvalósítást, amelyet később az akkor még Kószó Péter vezette Első Világháborús Emlékbizottság karolt fel.

Az avatáson Farkas Ferenc nyugalmazott orosz-történelem szakos tanár elmondta, Közép-Európa tele van katonatemetőkkel, és azok mindegyikében nyugszanak vásárhelyi hősök. – Ők ezzel az emlékművel hazataláltak ide. A település eddig is törődött velük, de száz év után végre megkapták a nekik járó tiszteletet – mondta Farkas Ferenc. Ismertette, az első világháború idején a város 62 ezres lakosságából 15 ezer főt, azaz minden negyedik férfit behívták katonának. Közülük háromezren soha nem tértek haza – ez az arány országosan kiemelkedőnek számít.

Márki-Zay Péter beszédében felelevenítette, a nagyszüleinek két nagybátyja is harcolt az olasz fronton, így családi érintettsége miatt sok háborús történetet hallott. – A fegyverszünetekben az olasz és az osztrák-magyar csapatok kibújtak a lövészárkokból, kezet fogtak, pálinkával kínálták egymást, és barátkoztak. Amikor aztán újra csatába hívták őket, ismét egymás ellen harcoltak – idézte fel a polgármester, aki szerint tanulnunk kell a történelemből.

Véleménye szerint a most zajló politikai kampány kellős közepén már a hétfőt várjuk, hogy béke legyen, és közösen, háborúmentesen egy virágzó Hódmezővásárhelyet építsünk. – Amikor háromezer hódmezővásárhelyire emlékezünk, akkor igenis lennie kell fegyverszünetnek – jelentette ki a településvezető, aki úgy véli, áldásként kell tekintenünk arra, hogy Európát – a délszláv harcoktól eltekintve – 73 éve nem sújtotta háború.

Fegyverszünetet hirdetett Márki-Zay Péter 5

A polgármesteri beszéd után Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja arra mutatott rá, hogy az első világháborúban a magyar egységeket mindig a legnehezebb pontokon vetették be. A számok önmagukért beszélnek: összesen 660 ezer magyar katona halt hősi halált és 743 ezer sebesült meg a frontokon.

Az emlékmű Szilágyi Balázs szombathelyi építész tervei alapján készült el.