Tóbiás Márki-Zaynak: eszünk ágában sincs visszaléptetni Róját! 7

Rója István vásárhelyi kampányzárója sem telt el anélkül, hogy Márki-Zay Péter ne próbálkozott volna be az MSZP-nél: léptessék vissza Kiss Attila javára a szocialisták jelöltjét. Tóbiás József, a párt igazgatója azonban nem tűrte a kotnyeleskedést, leintette a még mindig a „lotyózós” jobbikos jelöltért lobbizó polgármestert: bárki szeretné, nem fognak fittyet hányni az eddigi értékeikre. 

Utcafórumot, egyben a vásárhelyi kampányzáróját hirdette meg a Kossuth téren csütörtök délutánra Rója István. A négyes választókerület MSZP-s országgyűlési képviselő-jelöltje elmondta, ha győzne, alulról építkezne, azaz azt szeretné, hogy a választók állítsák össze a programját, amit ő majd megvalósít.

Az egészségügyben, az oktatásban és a közlekedésben is tervez reformokat. Önálló kórházakat hozna létre Vásárhelyen és Makón, azt szeretné, ha az iskolák ügyeiben helyben döntenének, valamint a főutakon kívül a kerékpárutakat is fejlesztené.

Kiss Andrea alpolgármester, a vásárhelyi MSZP elnöke szerint Rója István erőssége abban rejlik, hogy kiáll az oktatás mellett, és lennének javaslatai annak rendbehozatalára. Buzás Péter, az MSZP makói szervezetének elnöke is így látja ezt, és szerinte mivel

Rója 22 évig iskolaigazgató volt Makón, ezért ott Lázár Jánosnál és Kiss Attilánál is több szavazatot kap majd.

– A kisfalvakban a három jelölt ugyanannyit hoz, míg Vásárhelyen Márki-Zay Péter beállt a jobbikos jelölt mellé, ami által sok fideszes szavazót elvesz Lázártól – véli Buzás.

Tóbiás Márki-Zaynak: eszünk ágában sincs visszaléptetni Róját!

A kampányzárón Tóbiás József pártigazgató is részt vett, aki összeszólalkozott a szintén oda látogató Márki-Zay Péterrel. A vita azért alakult ki, mert

a polgármester ismét azt szajkózta, hogy csak akkor győzhető le a Fidesz, ha az MSZP visszalépteti Kiss Attila javára Rója Istvánt.

Ismét arra hivatkozott, hogy Botka Lászlóval,  Szeged szocialista polgármesterével közösen találták ki, hogy ebben a választókörzetben Róját nem kell indítani.

Márki-Zay még mindig azt a jobbikos jelöltet támogatja, aki körül áll a bál, ugyanis egy hangfelvételben „lelotyózta” egyik női párttársát, Borda Anikót. Erről bővebben ITT írtunk.

Tóbiás hallani sem akart erről, sőt, helyretette Márki-Zayt. Konkrétan azt mondta, ne várja el tőlük senki, hogy mások miatt feladják az értékeiket. A pártigazgató szerint ugyanis az esélyességet nem úgy mérik, hogy egy jelölt azt állítja magáról, hogy ő a legesélyesebb, hanem ellenkezőleg, az az esélyes, akire az emberek mondják azt.

Tóbiás Márki-Zaynak: eszünk ágában sincs visszaléptetni Róját! 6

Hozzátette, büszke arra, hogy a volt gimnáziumigazgató párttagság nélkül elvállalta a jelöltséget, akkor, „amikor még nem volt ilyen menő Hódmezővásárhellyel foglalkozni”. Ezen túl Rója Istvánt a szakmai életútja hitelesíti, az esélyessége az általa felnevelt diákokban, azok gyerekeiben rejlik.

Márki-Zay azzal érvelt, hogy minden Rójára adott szavazat Lázár győzelmét segíti, továbbá megkérdezte Tóbiástól, hogy lemond-e akkor, ha a vasárnapi választás után kiderül, hogy nem volt igaza, azaz nem Rója nyer.

A többperces vita végül odáig fajult, hogy Tóbiás annyit mondott:

maradjanak annyiban, hogy egymás hitét ne minősítsék, mert ő nem szeretne egy olyan világot, amelyben megmondják, hogy ha valakinek nincs igaza, akkor le kellene mondani.

Videók: MSZP Makó, Rádió7