Hódmező habja – napi netszemle 1

Parasztlakodalmi disznóvágás, a függetlenség ára, szivárványos értékválság, felsejlő oligarchák. Csütörtöki koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Tét

A nyugati fizetések nyomában.

A Vásárhely24 Lázár János a hódmezővásárhelyi városi televíziónak adott interjújából szemezget.

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter a béremelések fontosságát is hangsúlyozta, hiszen a cél az, hogy közelebb kerüljünk a nyugati fizetésekhez. A vasárnapi választás kapcsán Lázár János hangsúlyozta: az egyik tét az ország függetlensége és hogy milyen ország lesz Magyarország.”

Lázár János a kórházról: egy mondat, ami a bűn kategóriájába tartozik – Vásárhely24

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a városi televízió vendége volt, ahol több fontos kérdést is érintettek. Lázár János a kórház ügyében elmondta, egy polgármesternek segítenie kell az embereket és nem az indulatokat kell gerjesztenie. Márki-Zay Péter kijelentését felelőtlennek nevezte, ugyanakkor hozzátette, ha nem csak amatörizmus van mögötte, hanem gyűlöletkeltés, akkor az még nagyobb hiba.

Morzsa

Vásárhelyi parasztlakodalom.

Hagyományőrző disznótort és parasztlakodalmat rendezett a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának hallgatói önkormányzata, levágtak egy 120 kilós disznót, és feldolgozták – tudósít a Delmagyar.hu.

„Nagyapám mesélte, hogy régen három napig tartott egy lakodalom. Első napon disznót vágtak, a másodikon kimondták a boldogító igent és mulattak. A harmadik napon pedig rájártak a ‘morzsára’, vagyis a maradékra. Úgy döntöttünk, mi ezt most egy napon éljük végig. Szeretnénk, ha a kar minden hallgatója megismerné ezeket a hagyományokat.”

Parasztlakodalmat rendeztek a mezőgazdasági főiskolások Vásárhelyen

Először két évvel ezelőtt rendezett a kar disznóvágást és parasztlakodalmat. Akkor két különböző napra tették. Mindenki arra az eseményre ment el, ami jobban érdekelte. Tavaly valamiért elmaradt – osztotta meg az előzményeket Báthori Barnabás, a vásárhelyi HÖK elnöke. – Nagyapám mesélte, hogy régen három napig tartott egy lakodalom.

Stabilitás

Szivárványos értékválság.

Hajdú Péter nyíltan vállalja véleményét: szerinte a mai Magyarország jó kezekben van, és nem tud olyan otthont elképzelni, ahol a baloldal és a Jobbik karöltve próbálná irányítani hazánkat – olvasható a Lokál Online cikkében.

„Én itthon is ki merem jelenteni, hogy szimpatizálok a kormánnyal. Őszintén azt gondolom, hogy az ország stabilitása érdekében Magyarországnak arra van szüksége, hogy ez a kormány tovább tudja végezni munkáját. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy milyen értékek mentén tudna kormányozni a baloldali ellenzék a Jobbikkal. Az ország érdeke a stabilitás, ennek pedig az a feltétele, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradjon.”

Hajdú Péter: Nem szeretném, hogy a migránsok ellepjék a hazánkat

Hajdú Péter nyíltan vállalja véleményét: szerinte a mai Magyarország jó kezekben van, és nem tud olyan otthont elképzelni, ahol a baloldal és a Jobbik karöltve próbálná irányítani hazánkat. Úgy érzi, közszereplőként kötelessége elmondani, mit gondol. Hajdú Péter sosem rejtette véka alá, hogy konzervatív nézeteket vall.

Oligarcha

Egymásnak ugrottak.

A V18 szerda esti vitáján világossá vált, hogy amennyiben győz a baloldal, az LMP akkor sem működik együtt a többi párttal, hanem arra törekszik, hogy előrehozott választásokon legyenek – számol be róla a Népszava Online.

„De az LMP társelnöke végül nemcsak a kormánypárt ‘legitimációs alapjait’ próbálta romosítani, hanem az ellenzéki társpártokét is. Ugyanis arról beszélt, hogy az LMP az egyetlen párt, amelyik mögött nem sejlik fel (és nem is sejlett) oligarcha. Szél álláspontját – legalábbis az előrehozott választásokról – egyedül Fekete-Győr András osztotta részben: a Momentum elnöke szerint tárgyalni kell, de ha nem sikerül koalíciót kötni, jöjjön az újabb mérkőzés.”

Karácsony: Nem dobhatjuk el a hatalmat, mint a forró krumplit

Az LMP sem választási együttműködést nem akar, sem közös kormányzást, Karácsony Gergely szerint viszont gyakorlatilag a választók elárulása lenne, ha a baloldalt hatalmaznák fel a választók az ország irányítására, ám a demokratikus ellenzék pártjai nem élnének a lehetőséggel. Minden másban mindenki egyetértett a V18 vitáján.