Márki-Zay Péter

Ezúttal a balliberális 24.hu rontott neki az úgynevezett „esélyes ellenzéki jelölteket” ajánlgató „kókleroldalaknak”, köztük a vásárhelyi polgármester honlapjának. Azt írják: „az egymásnak is ellentmondó éceszgéberek” helyett mindenki hallgasson a saját meggyőződésére. 

Egyre nagyobb a káosz az ellenzék soraiban, ahogy közeledik április 8-a, hiszen minden politikai csoportosulás igyekszik a másik elől elorozni a potenciálisan kormányellenes szavazókat. Legutóbb megírtuk, már mintegy tucatnyi olyan weboldalt hoztak létre, melyek egy-egy körzetben ilyen-olyan ellenzéki jelöltet „esélyesnek” kiáltanak ki. Politológusok azonban figyelmeztettek: nem lehet és nem szabad komolyan venni ezeket a honlapokat, hiszen valós módszertan egyáltalán nincs, vagy nem nagyon van mögöttük, valamelyik párthoz, gazdasági érdekcsoporthoz kötődő szándék annál inkább (a legtöbb esetben amúgy a Jobbik politikai céljait szolgálják az „ajánlgatások” – a szerk.).

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán

A műsorvezető Krug Emília.

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán politológusok nemrég az ATV-ben szálltak bele páros lábban ezekbe a „kókleroldalakba”, így a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester által – többek között a hírhedt rendzavaróval, Gulyás Mártonnal közösen gardírozott – honlapjába is. Most pedig az ugyancsak balliberális, azaz Fidesz-barátsággal nem vádolható 24.hu közölt leleplező cikket, melynek végkövetkeztetése:

„az egymásnak is ellentmondó éceszgéberek” helyett mindenki a saját meggyőződésére, elveire és szívére hallgasson, amikor április 8-án kiteszi a két ikszet!

A 24.hu úgy fogalmaz, a különféle portálok „azt ígérik, hogy megmutatják, a saját választókörzetünkben kire érdemes szavazni, de nem egy esetben más eredményt mutatnak”, és némelyiknél – így a Márki-Zay-féle oldalnál – „az sem világos, hogy mi alapján ajánlanak esélyes jelöltet…” Itt annyiban pontosítanánk egyébként a 24.hu cikkét, hogy az amúgy a Jobbik által kitalált Márki-Zay Péter többször is világossá tette, Csongrád megyében egyértelműen jobbikos orientációjú Iránytű Intézetre, valamint a Botka László szegedi szocialista polgármesterrel való – egyébként zavaros hátterű és megkérdőjelezhető felhatalmazás alapján folytatott(?) – matekozásra alapoz.

Hajsza az esélyes jelöltek után: már nem is pártot, hanem weboldalt választunk

Az ezredfordulóra az egykor liberális párt már végrehajtotta nagy keresztény-konzervatív fordulatát, mindez azonban eltörpül azokhoz a változásokhoz képest, amelyeken azóta keresztülment a Fidesz.

Ceglédi Zoltán politikai elemző egyébként a 24.hu kérdésére teljesen abszurdnak nevezte azt a helyzetet, amikor az emberek már nem is a pártok, hanem az átszavazást javasló „kókleroldalak” közül választanak. Szerinte ha Márki-Zay Péter weboldala létezett volna a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, az azt mutatta volna, hogy nincs esélye, vagyis a saját példája cáfolja azt, hogy helyi kutatásokra alapozva meg lehetne mondani, hogy ki a legesélyesebb jelölt.

– Az igazság jó eséllyel csak április 8-án fog kiderülni, és legfeljebb egy ilyen weboldal tudja eltalálni, a többi vagy téved, vagy hazudik

– mondta Ceglédi, aki

attól tart, hogy ezeknek az oldalaknak a létrehozói nem fognak ezzel a felelősséggel elszámolni a választás után.

– Olyan szereplők befolyásolják a politikát ilyen módon, akik egyébként nem indulnak a választáson, akikről nem dönthetünk, akik megpróbálnak lefölözni valamit abból, amit a politikával való ilyetén foglalatoskodás hozhat, de a választók bőrére és a különböző pártok szereplésére játszanak úgy, hogy ők ennek nem részesei, vagy nem mondják meg, melyik párt érdekét képviselik

– üzeni a cikkben.