Forgalomba helyezték az északi elkerülőt! 19

A választáshoz közeledve áttekintettük Lázár János korábbi képviselő-jelölti programját, megnéztük, honatyaként és miniszterként mit valósított meg Hódmezővásárhely térségében abból, amit ígért. Tanulságos 10+1 pont következik, mely bemutatja, milyen az, amikor egy politikus nemcsak a levegőbe beszél, de végre is hajtja, amit választói elvárnak tőle.

1. Gazdaság, munkahelyteremtés

Lázár János a választókerületének fejlesztése érdekében 2014-ben azt fogalmazta meg, hogy négy év alatt 1500 új munkahelyet kell létesíteni Hódmezővásárhely térségében, mégpedig a helyi gazdaság megerősítésével. A számok azt igazolják, jó úton haladunk efelé, hiszen míg 2014 januárjában 1488, addig 2018. januárban már csak 673 álláskeresőt tartottak itt nyilván, azaz több mint 800 fő talált munkát, és jutott ennek révén biztos megélhetéshez.

Kiemelt cél volt emellett a hódmezővásárhelyi Ipari Park bővítése, illetve egy komoly befektető idevonzása, ami az Ipari Park 1,1 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési pályázatával el is indult, és a Modern Városok Program keretében csak az első ütemben tervezett 3,5 milliárdos további korszerűsítéssel folytatódik, a folyamat tehát nemhogy nem állt meg, de éppen most kapcsol turbófokozatba.

2. Gépjármű-közlekedés

E tekintetben Lázár János programjában az szerepelt, hogy megépül az itt élők által várva várt, Hódmezővásárhelyt északi irányból elkerülő út, bezárul a déli elkerülő út az Ipari Park és a 47-es számú főút összekötésével, nem utolsósorban felújítják a Makót Hódmezővásárhellyel összekötő utat mintegy 500 millió forintból.

A 47-es főút elkerülő szakasza több mint 38 milliárdból készült el végül, birtokba is vehették az autósok, a keleti elkerülőt 1,8 milliárdból valósították meg, ami pedig a harmadik tervet illeti, 1,6 milliárdból már kész a földeáki út, a Hódmezővásárhely-Makó-Maroslele út felújítása a napokban indul (tervezett költség 787 millió forint), az úttal párhuzamos 1,6 milliárdból kerékpárút is létesül. Mindez azt jelenti, hogy a tervezettnél is jóval több forrást sikerült kilobbizni és idecsoportosítani ezekre a fontos célokra.

3. Tömegközlekedés

Ha tömegközlekedés, akkor a korszerű villamosvasútról, azaz a tramtrainről kell szólnunk, mely hamarosan összekapcsolja majd Szegedet Hódmezővásárhellyel, ennek a több tízmilliárdos beruházásnak is természetesen megkezdődtek az előkészítő munkálatai, melyekkel a vásárhelyiek nap mint nap találkozhatnak is a városban.

4. Egészségügy

Lázár János azt ígérte, a Fidesz-KDNP 2020-ig új szakrendelőt épít a kórházban, megújul a központi diagnosztikai tömb, ahol a jelenleg még szétszórtan működő járóbeteg szakrendeléseket központosítják. Ez egy 3,2 milliárdos pályázat keretében valósult meg. A programjában az is szerepelt, hogy a kórház főépületének teljes felújításával és kibővítésével korszerűsítik az aktív fekvőbeteg ellátó osztályokat, így a szülészetet, a gyermekosztályt, a neurológiát, valamint a sebészeti- és a belgyógyászati osztályokat, s javítják a kórtermek komfortfokozatát. Ennek első üteme ugyancsak az említett 3,2 milliárdos projekt keretében már megtörtént, az emeletráépítés előkészítés alatt.

Az Erzsébet Kórház felújítására, korszerűsítésére 4 milliárd forintnyi fejlesztési forrást irányzott elő a politikus, amit sikerült is meghaladni, hiszen 2014 óta jóval több mint 4 milliárdnyi beruházás valósulhatott meg. Ennek eredményeképpen egyebek mellett a vásárhelyi kórházban egy teljesen új járóbeteg szakrendelő várja a pácienseket, megtörtént a mosodai szolgáltatás átszervezése, javultak az ellátás infrastrukturális feltételei, fejlesztették a rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúráját, energia-megtakarítást célzó egészségügyi eszközöket szerezte be, és a helyi tüdőgondozó is beköltözött a kórházba.

Lázár: mindenki vegyen elő egy kockás papírt április 7-én! 17

5. Oktatás

A képviselő Hódmezővásárhely összes óvodájának, általános és középiskolájának felújítását ígérte, és e téren is hosszú eredménysorral büszkélkedhet. Modernizálták a Hódmezővásárhely Kertvárosi bölcsődét, felújítottak tizenegy önkormányzati és két egyházi óvodát. A Modern Városok Programban bővítik a Németh László Gimnázium és Általános Iskolát, valamint felújítják és bővítik a Bethlen Gábor Református Gimnázium műemlék épületét. Már megtörtént a Klauzál Gábor Általános Iskola Klauzál és Nádor utcai telephelye, valamint a Szent István Általános Iskola Szent István utcai épületének energetikai korszerűsítése, a volt Corvin Szakközépiskola épületének felújítása, a Koczka utcai iskola felújítása, a Kalmár Zsigmond Szakközépiskola felújítása, az Eötvös József Szakgimnázium felújítása, a Cseresnyés Kollégium felújítása

Azt is célul tűzte ki Lázár János, hogy biztos munkalehetőséget adó szakképzést, és versenyképes, használható tudást adó felsőoktatást kell a városban biztosítani azoknak a fiataloknak, akik Vásárhelyen akarnak diplomát szerezni. Ezt szolgálja, hogy 2018. februártól vidékfejlesztési mesterszak indult az SZTE Mezőgazdasági Karon, szintén a Modern Városok Program keretében.

6. Sport

A színes sportprogram valamennyi fontos és hasznos eleme is elkészült már, és szolgálja a mozogni, sportolni vágyó hódmezővásárhelyieket. A 2016-os ifjúsági úszó Eb-re a kormány támogatásával felújították és új medencével bővítették a Gyarmati Dezső Sportuszodát, élményfürdő létesült a gyermekeknek és időseknek, a volt „Helyőrségi Klub” felújításával regionális vívó és ökölvívó központot alakítottak ki a Dr. Rapcsák András utcán. A Városi Stadionban egy 8 sávos, országos versenyek lebonyolítására is alkalmas rekortán atlétika pálya épült, ahol a Magyar Atlétikai Szövetség támogatását a helyi önkormányzat forrásai egészítették ki. A sportuszoda mellett a Népkertben egy szabadtéri, sport- és aktív pihenési, rekreációs központ jött létre önkormányzati pénzből a rekortán futópálya bővítésével, új sportlehetőségek kialakításával.

7. Élhető város

Lázár János a Hódtói városrész és az Andrássy utca elejének megújítását irányozta elő, és a Hódtói városrészben épül is a pihenőpark. Vállalásai között szerepelt, hogy 740 millió forintos városrehabilitációs program keretében a Hódi Pál utcai, jelenleg üresen álló parkolóhelyen mélygarázs épül, amelynek felszínén parkot létesítenek, játszótérrel és egyéb szabadidős létesítményekkel, ez a program a Tornyai városrehabilitáció II. pályázat keretében nyerte el végleges formáját.

8. Mezőgazdaság

A képviselőjelölt 2014-ben azt ígérte, a csatornarendszerek felújításával elérhetővé teszik a mezőgazdasági területek öntözését minden gazda számára. Ezen a téren jelentős előrelépés, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése projekt keretében megújul a Kenyere-éri csatorna, valamint zajlik (várhatóan 2019. augusztus 31-éig tart) Hódmezővásárhely térségi vízrendszer komplex rekonstrukciójának első üteme 1,2 milliárd forint összértékben (ide tartoznak a Hódtói tározó és szivattyútelep kiviteli munkái, valamint a Györpölési szivattyútelep és vízkormányzó műtárgyak rekonstrukciója, építése).

Lázár János azt vállalta, hogy az elkövetkező években további közel 1500 hektár állami földterület haszonbérletére pályázhatnak a térségben élő gazdák, amit messze túlszárnyalt, hiszen több mint 3200 hektár föld került az érintettekhez.

9. Közbiztonság (rendőrség)

A város és a térség biztonságát szem előtt tartva Lázár János 2014-ben úgy fogalmazott, meg kell erősíteni a rendőrséget, növelni kell a rendőrök létszámát Hódmezővásárhelyen és a térségben, a létszámnövelés meg is történt azóta. Emellett célul tűzte ki, hogy fel kell újítani a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságot, mintegy 1 milliárdos beruházás keretében, javítani kell a rendőrök felszereltségén és munkakörülményein – ez a programpontja egyelőre az előkészítő tervezés fázisában van. Az itt élők számára büszkeség, hogy Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb magyar megyei jogú város lett.

10. Honvédség

Lázár határozottan kiállt amellett, hogy meg kell erősíteni a Magyar Honvédséget, a haderőfejlesztés kiemelt helyszínévé kell tenni Hódmezővásárhelyt a helyőrségben szolgálatot teljesítő katonák létszámának növelésével és a laktanya épületeinek felújításával. A laktanya azóta 2,5 milliárd forintos támogatásban részesült, a Modern Városok Programon belül kiemelt célként szerepel a további fejlesztés, illetve kormányhatározat rendelkezik többek között a Zrínyi Miklós laktanya infrastrukturális fejlesztéséről, egy új honvéd-középiskola és -kollégium létrehozásáról, valamint arról, hogy a a városi kórház jogosulttá váljon katona-egészségügyi szolgáltatás ellátására is.

10+1. „Vásárhelyikum”

Legyen a vásárhelyi sós túrós lepény hungarikum! – állt a kezdeményezés élére Lázár János. Az ínyencség-büszkeségünk azóta kiemelt nemzeti érték lett!

Ennek szellemében mindenkinek egészségére váljon a fent lista böngészgetése!

Lázár János Makót és térségét érintő képviselői tevékenységének 10+1 pontját pedig a Makó Híradó hírportál kötötte csokorba, az összeállítás alább olvasható.