Termőföld

A Szegedi Ítélőtábla két, precedens jellegű ítéletet hozott ezekben a napokban a Magyar Állam, illetve a gazdák keresetére, melyekkel a kormányzati szándéknak megfelelően a helyben élő kisgazdálkodók birtokába juttatja a termőföldet – értesült a Promenad.hu.

Beszámoltunk róla, a minap egy székkutasi fórumon több gazda is arra panaszkodott, hogy a földárveréseket követően az új, sokszor nem is környékbeli tulajdonosok nem fogadják el a bérlők haszonbérleti szerződéseit, illetve akadt olyan eset, hogy hiába volt a bérlőknek elővásárlási joguk, nem ők kapták meg a liciteken a földterületeket, hanem például Békés megyei nagygazdák. A kormányzat egyértelmű, határozott és világos ugyanakkor szándéka az, hogy a helyi gazdálkodók juthassanak a földtulajdonhoz. A kialakult jogvita kapcsán

a Promenad.hu utánajárt az ügynek, és megtudta, hogy aki hátrányos helyzetbe került, annak érdemes mihamarabb bírósági úton érvényesíteni igazát, hiszen a jogszabályok és a törvények a kis magyar gazdákat védik!

Mintegy 400 ügyben képviseli a pórul járt helyi gazdákat Varga István ügyvéd és ügyvédi irodája, aki a Magyar Állammal együtt arra törekszik, hogy a földárverések révén valóban a helyben élő, a termőterületet használó, abból a családot fenntartó magyar gazdákhoz, ne féljünk kimondani: a magyar parasztokhoz kerüljenek a földek. Az ügyvéd a földspekulánsok tulajdonszerzése ellen küzd, és két komoly, precedens jellegű sikerről számolt be portálunknak, melyek egyértelműsítik: a törvény a helyi gazdákat védi. Szóval ha bármely bérlő orra elől távoli „nagyok” elorozták volna a földet az árverésén, bátran megkereshetik Varga Istvánt, aki segít érvényesíteni az igazukat, és a törvényességet, illetve a kormányzati szándékot helyreállítva bírósági úton a helyi gazdák tulajdonába juthatnak a földterületek.

Varga István

– A Szegedi Ítélőtábla most szerdán, illetve múlt héten két olyan ítéletet hozott, melyben megváltoztatta a Kecskeméti Törvényszék korábbi döntéseit, és jogerősen létrehozta az ügyfeleim és a Magyar Állam közötti földtulajdon-adásvételi szerződést. Ez azt jelenti, hogy jogtalannak, törvénytelennek ítélték a Kárpáti család, azaz a Trigo cégcsoport kalocsai fűszerpaprika-termesztésre és ökológiai termelésre való hivatkozással történt államiföldtulajdon-szerzését. A korábbi adásvételi szerződéseket jogerős ítéletében hatálytalanította a Szegedi Ítélőtábla, és az általam képviselt gazdák és a Magyar Állam között hozta létre a szerződéseket. Ez már csak azért is örömteli, hiszen a kormányzat éppen az ilyen helyi gazdálkodóknak írta ki a Földet a gazdáknak programot, nem a Nílus menti araboknak vagy a több ezer hektárt birtokolni akaró báróknak – fogalmazott Varga István ügyvéd, aki hozzátette:

győzött az igazság, visszaállt a rend, ami üzenet kell legyen minden magyar gazdálkodó számára.

A szakember szerint fontos kiemelni azt is, hogy a bíróság megállította, ökológiai gazdálkodásra hivatkozva nem lehet olyan területen állami földet szerezni, mely leghamarabb 13 év múlva kerül birtokba. Szóval ha belátható időn belül nem valósítható meg ez a tulajdonszerzési cél, akkor az elővásárlási jog sem illeti meg az adott illetőt.

Jelen esetben tehát azért volt turpis Kárpátiék elővásárlási jogra való hivatkozása, mert még 13 évig haszonbérbe volt adva a megszerzendő föld. Józan ésszel is nyilvánvaló, hogy ez „nesze semmi, fogd meg jól”, magyarán szólva szó se lehet róla, hogy olyan ember szerezzen meg elővásárlási jogra hivatkozva a bérlő elől állami földtulajdont, aki 13 év múlva kezdené meg az ökológiai termelést

– nyilatkozta a Promenad.hu-nak.

Az ügyvéd szerint szintén „nevetséges” volt Kárpátiék azon hivatkozása, hogy Kalocsától száz kilométerre akartak kalocsai fűszerpaprikát termelni, így az az álláspontja, hogy a bíróság joggal érvénytelenítette az ökológiai gazdálkodásra és a kalocsai fűszerpaprika-termelésre vonatkozó tulajdonszerzési-adásvételi szerződéseiket.

Az is egyértelmű, hogy nem létezhet olyan, hogy valaki mondjuk Sopronban lakik, papírt szerez, hogy ökológiai gazdálkodást akar folytatni, és Békés megyében elővásárlási joggal él: ez nem más, mint a joggal való visszaélés esete

– magyarázta el.

Varga István portálunkon keresztül is minden helyi gazdának azt üzeni, nyugodjanak meg: a törvény és a jogszabály őket védi, az állami szándék szerint nekik jár a földtulajdon, és a jogerős ítéletekkel most visszaállt a világ rendje.

Borítókép: MTI/H. Szabó Sándor, Varga István fotója: MTI