Saját fórumán csuklóztatta Kiss Attilát Márki-Zay

A Jobbik fórumára jöttek az érdeklődők, egyikük Kiss Attilát kérdezte volna az összefogásról, de Márki-Zay Péter nem bírta ki, hogy ne szóljon bele. Soha nem láttunk még olyat, hogy egy polgármester leültet egy országgyűlési képviselő-jelöltet.

Nem mindennapi jelenet zajlott le Kiss Attila pitvarosi fórumán, ahová Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is ellátogatott. A Jobbik jelöltjét arról kérdezte egy résztvevő, hogy amennyiben egyik ellenzéki párt sem tud önmagában kormányt alakítani, akkor kivel fog össze a párt a kormányzásért – írja a Makó Híradó.

Videónkon látszik, hogy Kiss Attila fel is áll válaszolni a kérdésre, ami a saját pártját érinti, a kérdés pedig neki szól, ám Márki-Zay Péter intésére szolgalelkűen visszarogy a székre, és hagyja, hogy az egyébként elvileg független polgármester válaszoljon helyette. Nagyon sok fórumon jártunk már, de eddig soha nem találkoztunk olyannal, hogy egy pár hónapja politizáló polgármester lecsitít egy országgyűlési képviselő-jelöltet.

Kiss Attila korábban Toroczkai Lászlóval és Vona Gáborral közösen tartott fórumain is mindössze pár percet kapott. Érdekes, hogy Rója Istvánnál éppen fordított a helyzet, Buzás Péter az, aki sokkal inkább hátrébb vonul, nem veszi el a szót, nem szakítja félbe a JAG volt igazgatóját, látszik, hogy tiszteli és bízik benne, hogy megoldja egyedül a saját kampányát, nincs szükség arra, hogy fogják a kezét.

Miután Márki-Zay Péter elmondta amit akart, újra intett az országgyűlési képviselő-jelöltnek, hogy most már felállhat, és beszélhet. Természetesen a konkrét kérdésre egyikük sem válaszol, Márki-Zay Péter még a mandátumokat is keveri a százalékokkal, Kiss Attila meg csak Vona Gábor unalomig ismert mondatait ismétli meg, hogy kizárólag a 21. századi pártokkal hajlandók összefogni.

Hiába nem jön ki a matek még mindig, nem hajlandó senki kimondani, hogy a Fidesz leváltása csak MSZP-DK-Jobbik koalíciós kormányzással lehetséges, mert egyszerűen külön-külön nincs elég szavazójuk.

Márki-Zay Pétert mi is megkérdeztük, hogy mi alapján véli, hogy Kiss Attila a legesélyesebb jelölt, hiszen az ő lehetséges hódmezővásárhelyi győzelmét sem mutatták ki a mérések, mégis megnyerte a választást. Tehát miért pont Rója Istvánnak kellene visszalépnie, és nem fordítva?

Látszik, hogy a polgármester bólogat, tehát valószínűleg érti a kérdést, három perces válaszában mégis csak magát fényezi, majd mikor felhívjuk a figyelmét arra, hogy nem válaszolt a kérdésre, továbbra is csak terel, és azt hajtogatja, hogy Kiss Attila a legesélyesebb jelölt.

De mi alapján? Azért mert ő azt mondja. Mert csak. Az ATV-ben azonban nemrég politológusok hívták fel a figyelmet többek között éppen a Márki-Zay-féle kókler oldalakra, amelyek mögött minden esetben látszik a hátsó szándék a választók árverésére (tanulságos beszélgetés, ajánljuk). Ceglédi Zoltán emellett azt is hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhely polgármesterének éppen a saját győzelme miatt fogalma sem lehet arról, hogy ki az esélyes egy-egy körzetben.

 

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán

A műsorvezető Krug Emília.