Jó reggelt, Vásárhely! 18

Záporokat ígérnek mára a meteorológusok, de 13 fokra fut fel majd délutánra a hőmérő higanyszála. Tegnap több érdekes dolog is történt. Nem maradt le semmiről, csokorba gyűjtöttük ezeket.

Vigyen magával esernyőt ma, ugyanis egy-egy futó zápor okozhat meglepetést azoknak, akik nem teszik, vagy ne visznek magukkal esőkabátot. Igaz ez utóbbit mostanában legfeljebb óvodásokon láttunk, de rajtuk se nagyon.

Tegnap írtunk arról, hogy befejezte úszó pályafutását Gyurta Dániel olimpiai bajnok, megverte és kutyaként sétáltatta zárkatársait egy elítélt a szegedi börtönben, amiért vádat is emelt ellene az ügyészség.

A tegnap esti székkutasi fórumon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt, hogy nem szabad a gazdaellenes ellenzéki koalíciót a hatalom közelébe engedni, míg Lázár János elárulta, hogy mire számíthatnak a helybéliek, ha április 8-án újra megválasztják.
Továbbra is várjuk az urológiai kérdéseket a csütörtökre, amikor dél és 1 óra között Széll Tamás urológus főorvos és Nagy Jenő, a makói tagkórház igazgatója online válaszolnak az önök kérdéseire.
És 75 éves korában meghalt Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, akit leginkább a Skála áruház vezetőjeként ismert meg még a Kádár korszakban az ország.

Ma a Gedeonok, Gedéd, Gedők, Gidák, Glennek, Hannadórák, Hannalizák, Hannarózák, Ixionok, Janinák, Jánosok, Johannák, Kapisztránok, Katapánok, Maják, Szixtinek, Szixtinák és Szixtuszok ünneplik névnapjukat.

Ezen a napon történt:

1598 – Pálffy Miklós gróf, országbíró és Adolf von Schwarzenberg herceg katonái éjszakai cselvetés után megrohanják a török kézen lévő Győr várát.
1871 – A párizsi kommün kikiáltása.
1802 – Heinrich Wilhelm Olbers felfedezte a második kisbolygót, és elnevezte Pallasnak.
1923 – Glattfelder Gyula csanádi megyés püspököt a román hatóságok kitoloncoláák, székhelyét Temesvárról Szegedre tette át.
1945 – A visszavonuló német csapatok felrobbantották a komáromi Duna-hidat.
1977 – Népszínház név alatt összevonták az Állami Déryné Színházat és a Huszonötödik Színházat.
2014 – Budapesten átadták az M4-es metróvonalat.

Ma született

Bohumil Hrabal cseh író, aki többek közt a Szigorúan őrzött vonatokról ismert, Psota Irén, Mario Vargas Llosa perui író, Leblanc Győző operaénekes, színész, Reviczky Gábor színész és Lady Gaga is.