James Webb még mindig a fellövésére vár!

A  világhírű Hubble űrtávcső utódja még egy ideig pihenhet a nagy kilövés előtt.

A világ legnagyobb űrteleszkópját az a veszély is fenyegeti, hogy átszakítja az a költségkorlátot, melyet az Egyesült Államok kongresszusa szabott meg –  számolt be róla a BBC hírportálja.

A politikusok 2011-ben azt mondták, az űrtávcső megépítése nem kerülhet többe 8 milliárd dollárnál (2019 milliárd forint), ötéves űrbéli működtetése pedig 800 millió dollárnál. A NASA vezetői szerint az építési költségek meghaladhatják az összeget.

– A NASA eddig 7,3 milliárdot fektetett a James Webbe, a fejlesztési költségek összesen nagyjából 8 milliárd dollárra rúgnak, vagyis elérik a törvény által megszabott maximumot. Ha több pénzre lesz szükség, azt a Kongresszusnak kell ismét engedélyeznie

– magyarázta Robert Lightfoot, a hivatal igazgatója.

Az obszervatóriumot az eredeti elképzelések szerint idén októberben bocsátották volna fel a Francia Guyanán található európai űrkikötőből, ám tavaly a NASA bejelentette, hogy az indulást 2019 tavaszára halasztja. Keddi bejelentésük azonban már arról szólt, hogy 2020 májusa előtt biztos nem engedik útjára a teleszkópot.

A James Webb elkészültét 2016 novemberében tették közzé. John C. Mather, a Webb-program Nobel-díjas tudósa akkor azt mondta, az új űrtávcső az űrkutatás teljesen új területét fogja megnyitni,

“mivel ez a teleszkóp jóval hatékonyabb lesz, mint a nagy Hubble-űrtávcső”. 

A Hubble által készített felvételeket itt nézheti meg:

 

Tudta?

James Webb mintegy 5-10 éven keresztül készít majd korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé. Az infravörös tartományban működő a csillagászati műhold “szeme” képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé, így a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

Forrás: MTI/nasaspaceflight.com

Kép forrása: nasaspaceflight.com