Kis Andreát is kihallgatták a Zuschlag-ügyben

Az egykori szocialista politikust és társait több mint hetvenmillió forint közpénz, alapítványi, egyesületi vagyon szabálytalan felhasználása miatt ítélték el, Zuschlag 2007 és 2013 között hat évet ült ezért. Később azt állította, a források az MSZP pártkasszájába folytak be. A büntetőeljárásban sokakhoz hasonlóan a jelenlegi hódmezővásárhelyi MSZP-s alpolgármesternek is válaszolnia kellett a hatóságok kérdéseire.

A PestiSrácok internetes portálnak adott exkluzív interjút a napokban a mindenkori választások környékén általában aktivizálódó, hírhedt Zuschlag János, az egykori szocialista politikus (jelenleg egyébként bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt folyik ellene nyomozás – a szerk.), aki egyebek között olyan kijelentéseket tett, hogy a baloldali pártok, így az MSZP és a DK kampányait hosszú éveken át a körültekintően, gondosan felépített iskolaszövetkezeti rendszerek mögé bújtatva segítették. Az előzetesben ülő Czeglédy Csabát bekóstoló Zuschlag azt is fejtegette a PestiSrácoknak, hogy a baloldal, azaz az MSZP és a DK ügyvédjeként is emlegetett szombathelyi politikus, önkormányzati képviselő támogatása nélkül 2004-ben Gyurcsány Ferenc nem tudta volna megszerezni a miniszterelnöki széket, és „lenyomni” a jóval esélyesebbnek tartott Kiss Pétert.

A baloldali korrupció emblematikus figurája

Az MTI tudósítása szerint egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón újságírók megkérdezték Gyurcsányt „Zuschlag Jánosnak, illetve védett tanúknak a Czeglédy-ügyben (a PestiSrácoknak – a szerk.) tett állításairól is. Ezek szerint a Czeglédy Csaba által felépített hálózat éveken keresztül finanszírozta a baloldalt és segítette a baloldali kampányokat. ‘Zuschlag János néven csak egy politikai szédelgőt ismerek’ – felelte a pártelnök, hozzátéve, hogy az ilyen és hasonló emberek nyilatkozataira nem kíván reagálni” – írja a távirati iroda.

Czeglédy Csaba és társai ellen jelenleg bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Ami a baloldali korrupció emblematikus figurájának nevezhető (Gyurcsány által pedig „politikai szédelgőnek” titulált) Zuschlag Jánost illeti, őt 2011-ben csalás és más vétségek, több mint hetvenmillió forint alapítványi, egyesületi vagyon szabálytalan felhasználása miatt jogerősen hat év börtönre ítélték, és több bűntársa is rács mögé került. A Szegedi Ítélőtábla akkori ítélete szerint

Zuschlagék civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintos támogatásokat.

Zuschlag János

Pénzszivattyú fiktív szervezetekkel, fiktív pályázatokkal

Az éveken keresztül a magyar közvélemény kedélyeit borzoló sötét sztori kapcsán kibontakozott, hogy

2002-től az MSZP, valamint annak társult baloldali ifjúsági szervezetei környékén folyamatosan, rendszerszerűen hoztak létre fiktív civil szervezeteket és alapítványokat, melyek jelentős pályázati támogatást kaptak, úgymond táborok és ifjúsági rendezvények szervezésére.

A szocialista pénzszivattyú főszereplője Zuschlag János volt, akit első fokon 8 és fél év börtönre ítéltek a fiktív pályázatok miatt, majd büntetését jogerősen 6 évre mérsékelték. Zuschlag később azt állította, a pénzek szabálytalan kezeléséből ő nem húzott hasznot, az összegek az MSZP pártkasszájába folytak be, különböző ügyek finanszírozására.

Kis Andrea válaszaira is kíváncsiak voltak

Az ügyben tanúként meghallgatták mások mellett Gyurcsány Ferencet, Ujhelyi Istvánt, de érdekesség, hogy hódmezővásárhelyi szála is van a történetnek, hiszen Kis Andreának, a szocialisták helyi első emberének, a város alpolgármesterének is válaszolnia kellett a hatóságok kérdéseire. A politikusnő a kérdéses időszakban éppen a baloldali ifjúsági szervezetek berkein belül bontogatta szárnyait, ott ismerkedett meg Zuschlag Jánossal.

A Promenad.hu megkeresésére Kis Andrea elismerte, személyesen is ismeri Zuschlag Jánost. Arra a kérdésünkre, milyen kapcsolatban állt vele, találkoztak-e, és ha igen, mikor és hány alkalommal, úgy felelt: „ugyanazon ifjúsági szervezet tagjai voltunk”. Az 1999 óta MSZP-tag Kis Andrea egyébként akkoriban több éven keresztül, egészen 2005-ig tevékenykedett alelnökként a Fiatal Baloldal Csongrád megyei szervezetében. Kérdésünkre válaszolva azt írta, nem töltött be viszont vezető tisztséget olyan civil ifjúsági szervezetben, mely szerepelt a Zuschlag Jánoshoz kötődő büntetőügyben. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a közpénzek szabálytalan felhasználása ügyében folytatott Zuschlag-büntetőeljárásban – megfogalmazása szerint: „ahogy több száz más embert” – tanúként őt is kihallgatták a hatóságok.

A Zuschlag-ügy hosszú árnyéka egyébiránt a Fiatal Baloldalt is elsöpörte, magával rántotta. A FIB 2008. május 17-én tartott kongresszusa feloszlatta önmagát, jogutód nélkül, igaz, ugyanezen a kongresszuson létrehoztak egy új ifjúsági szervezetet Societas Új Mozgalom néven, amelynek céljai és alapító okirata is szinte teljesen megegyezik a megszűnt FIB dokumentumaival…

Borítókép: Kis Andrea MSZP-s alpolgármester a díszközgyűlésen. Fotó: Promenad.hu/Gémes Sándor

Lenti kép: Zuschlag János a Kecskeméti Járásbíróságon. Fotó: MTI/Ujvári Sándor