Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 14

Mindössze hat óvodáskorú gyermek van Szikáncson, és az uniós előírások sem segítenek abban, hogy helyben járhassanak óvodába a kicsik a településrészen. Erről szólt Márki-Zay Péter hétfői lakossági fóruma, amin a postára és a háziorvosra is panaszkodtak a helyiek.

Szikáncson, a Közösségi Házban tartott fórumot délután Hódmezővásárhely négy hete megválasztott polgármestere. Kijelenthetjük, hogy Márki-Zay lakosokkal való találkozása rendhagyó volt, ugyanis

ez volt az első olyan alkalom, amikor a településvezető csak a város ügyeivel foglalkozott, nem kampányolt senki ellen/mellett, és az országos politikát is hanyagolta.

Kedden elindul a Fő utca aszfaltozása, ezzel folytatódik az útfelújítások sora Szikáncson – hangzott el a fórumon, ahol az útpadkák rossz állapotáról is szó esett. Azok ugyanis megsüllyedtek, de mivel még az idén az időjárás nem tette lehetővé a feltöltést, így azt még nem tudta elvégezni a város.

Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 4

A településrészen folyamatosan téma az óvoda hiánya. A polgármester felsorolta, 2014-ben 2, 2015-ben és ’16-ban 5-5, míg 2017-ben 2 gyerek született Szikáncson. A törvény szerint azonban egy óvodai csoportba minimum 13 főnek kell járnia. Jelenleg 6 óvodáskorú gyerek él a településrészen, közülük négyen Vásárhelyre, ketten Földeákra járnak.

Egy új óvoda kialakítása megközelítőleg 120 millió forintba kerülne, ezen felül számolni kellene a bérekkel és a fenntartás költségeivel. Korábban szó esett már arról is, hogy a létszám miatt bölcsőde és óvoda legyen egyben, azonban az uniós előírások ezt nagyban megnehezítik, mivel a szabványok szerint külön bejáratra és vizesblokkra, sőt, külön személyzetre lenne szükség. Márki-Zay így azt mondta, rövid távon semmit nem tud ígérni az új ovival kapcsolatban, maximum magánóvodában lehetne gondolkozni.

Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 9

A résztvevők több problémát is felvetettek. Volt, aki arra panaszkodott, hogy a helyi posta csak reggel 8 és délután 13.30 között tart nyitva, így akik dolgoznak, azok nehezen tudják befizetni a csekkjeiket. Erre ugyan a polgármesternek nincs hatásköre, de azt mondta, továbbítja az észrevételt a posta felé.

Egy héten csak egyszer jár ki háziorvos Szikáncsra, az időseknek pedig elég idáig elmenni, nem hogy Vásárhelyre utazni – jelezték. Márki-Zay reagált: ha többször jönne az orvos, akkor – mivel nincs annyi beteg – valószínűleg sokszor üres lenne a rendelő, valamint nagyobb anyagi ráfordítással is járna az ellátás.

Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 12

A polgármester a fórum végén összegzett, amelyben rámutatott: sok problémára – amerikai mintára – a közösségi összefogás a gyógyír. – Ha az emberek összedugják a fejüket, és a megoldásra törekednek, akkor megtalálhatják a megoldást. Szikáncsot a szikáncsiaknak kell olyanná tenni, amilyennek szeretnék – fejtette ki a településvezető, aki zárásként hozzátette, minden közösséget az élet tart meg, csak így lehet továbblépni a mindennapokban, és bebizonyítani, hogy jó itt élni.

Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 15 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 13 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 11 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 10 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 8 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 7 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 6 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 5 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 2 Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 1

Túl kevés a gyermek az óvoda elindításához 3