Márki-Zay Péter

Az országos kampánykörútra indult hódmezővásárhelyi polgármester az elemzőknél és a Jobbiknál is kihúzta a gyufát. Politológusok szerint a „kókleroldalak” félrevezetik a választókat, a pártoknak pedig elegük van a kotnyeleskedésből.

Az úgynevezett „esélyes ellenzéki jelöltek” melletti országos kampánykörútra indult – a közben néha ideiglenesen Hódmezővásárhelyen is állomásozó – hódmezővásárhelyi polgármester. A Jobbik által kitalált, és a Jobbikhoz közelállónak is tartott újonc politikus az egyik körzetben a baloldal, a másikban a radikális jobb visszalépését sürgeti, mert szerinte ez az egyetlen recept arra, ami egyébként számára most bevallottan mindennél fontosabb: a Fidesz-kormány leváltásához. Márki-Zay – mint alábbi videónkból kiderül – már saját szivárványkoalíciós kormányzatát is megalkotta. Az már kérdés, hogy

a pártok mintha egyre kevésbé kérnének a fogadatlan prókátorból, és több elemzés, illetve elemző is felhívta a figyelmet arra, hogy az önjelölt királycsináló tulajdonképpen félrevezeti a választókat.

A Fidesz-közelinek éppen nem mondható HVG Online friss összeállításában egyenesen úgy fogalmaz, Márki-Zay Péter „a politikai racionalitást sutba vágó óhajokat” fogalmaz meg, mert odáig jutott, hogy „már semmi sem fontos, pusztán az, hogy soha többé Fidesz”. Ugyanakkor észre kellene vennie, hogy ő „távolról sem szuperhős”, „az önmagát sárkányölőnek gondoló politikai újonc […] valójában annak köszönheti a győzelmét, hogy a helyben felgyülemlő fideszes önkényt ledobni kívánó választóknak kitaláltak egy ugyanazon politikai térfélen álló, szűznek tűnő halandót”.

Pártos és kókler félrevezetés

Nos, ez a csalódott fideszességével kampányoló „szűznek tűnő halandó” a minap saját honlapot is indított, ahol igyekszik megnevezni mind a 106 egyéni választókörzet legesélyesebb ellenzéki jelöltjét, arra buzdítva az embereket, hogy pártszimpátiától függetlenül, „az orrukat befogva” rá tegyék az ikszet. Ezzel is akad azonban néhány apró bökkenő – hívták fel a figyelmet megint csak kormányközeliséggel nem vádolható, mi több: balliberális politológusok. Az ATV péntek esti Egyenes beszédében Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán határozottan rámutattak: a kampányolni lusta ellenzéki pártok és az önjelölt tanácsadó mozgalmár civilek játékszerei az úgynevezett esélyes ellenzéki jelölteket mutató „kókleroldalak”.

Az egész nem más, mint hülyeség, sőt, még rosszabb: a választók tudatos félrevezetése

– mondták a szakemberek, akik mindenkit óvnak attól, hogy bedőljön a többek között Márki-Zay Péter által képviselt „hohmecolásnak”.

Politológusi pofon a hohmecoló királycsinálóknak

Lehull a lepel: a kampányolni lusta ellenzéki pártok és az önjelölt tanácsadó mozgalmár civilek játékszerei az úgynevezett esélyes ellenzéki jelölteket mutató „kókleroldalak”. Az egész nem más, mint hülyeség, sőt, még rosszabb: a választók tudatos félrevezetése. Két, kormány- vagy Fidesz-közeliséggel nehezen vádolható politikusnál betelt a pohár.

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán szakértők szerint egész egyszerűen nem mond igazat, aki azt állítja, tudja, ki a legerősebb ellenzéki egy-egy körzetben.

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán

A műsorvezető Krug Emília.

 

Először is azért, mert nem attól lesz valaki esélyes, hogy „valamilyen kókleroldal” annak kiáltja ki. Ráadásul ezek mögött a „kókleroldalak” mögött – rántották le a leplet a politológusok – egyértelműen kimutatható valamiféle politikai-gazdasági érdekeltség (Jobbik/MSZP/DK/LMP, illetve ilyen-olyan finanszírozók), avagy „nem a sterilitásig semleges szakértői bázisok” szülik az adatokat, melyek a tudományoskodás látszatát keltve gyakorlatilag megpróbálják átverni az embereket. Az egész pedig más, mint elvetélt kísérlet arra, hogy „a politikából kiiktassuk a politikát”, vagy „a kampányból a kampányt, illetve a kampányolást”, hiszen a programok megismertetése helyett „kockás papíron összeadnak olyan számokat, melyeket nem biztos, hogy össze lehet adni”.

A kockás papír virtuális valósága

E tekintetben különösen pikáns, hogy

a Csongrád megyei 4-es választókerületben Márki-Zay Péter egy egyértelműen jobbikos hátterű kutatóintézet adataira hivatkozva igyekszik szemmel látható lelki nyomást helyezni a szocialista jelöltre,

hogy lépjen vissza, miközben Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke – lásd Ceglédi és Lakner magyarázatát! – teljes joggal érvelhet úgy, hogy a baloldal által támogatott induló legalább olyan erős és népszerű (ha nem népszerűbb) a körzetben, mint a jobbikos, hiszen erre vonatkozólag is akadnak (nyilván baloldalibb indíttatású) felmérések. Ráadásul – maradjunk a politológusok érvrendszerénél – bárki is lépne vissza (a másik javára?), egyáltalán nem kézenfekvő, hogy „a kockás papíron összeadott virtuális számok” a valóságot tükrözik.

Vásárhelyi suszter maradjon a kaptafánál?

A valóságnak egy új eleme, hogy Márki-Zay Péter országos viszonylatban több tekintetben is kezdi szúrni a Jobbik, illetve a mögött álló gazdasági érdekcsoport szemét. Ennek egyik első jele volt, hogy Tóth Péter, a párt megyei elnöke éppen a Promenadon keresztül üzente meg neki, hogy szereptévesztésben van, amennyiben a vásárhelyi ügyek intézése helyett Szegeden egy ateista szocialista jelölt mellett buzdít a Jobbik indulójával szemben. Hétvégén Veszprémben is borította a bilit a baloldali Kész Zoltán melletti kiállásával. A Simicska Lajos bizalmasaként emlegetett veszprémi Jobbik-jelölt, Varga-Damm Andrea egyenesen azzal vádolta meg Márki-Zayt, hogy „gyakorlatilag Orbán Viktorért kampányol”.

„Megjegyeznék még egy dolgot. Hódmezővásárhelyen a polgármestert polgármesternek választották. Neki ez a dolga. Úgy tudtuk, sok feladata van az elmúlt időszak felszámolására. Remélem, hogy amikor munkaidőben van távol a hivataltól, hivatalos szabadságon van. A mi köreinkben mindenki azt csinálja, ami feladatot kapott a néptől”

– szúrt oda kőkeményen a politikusnő.

A Jobbik jelöltje nekiment Márki-Zaynak

Váratlanul Márki-Zayt ekéző bejegyzést posztolt a Jobbik veszprémi jelöltje. Varga-Damm Andrea szerint a Fideszt ellenzéki összefogással februárban legyőző hódmezővásárhelyi polgármester – aki nem tagadta, hogy egykori fideszesként a Jobbikhoz áll közelebb – nem tudja megkülönböztetni az országos politikát a helyitől. Varga-Damm bejegyzése akár a kormánypárté is lehetne: „Hódmezővásárhely polgármestere gyakorlatilag Orbán Viktorért kampányol.

Bár az ellenzéki pártok láthatóan nem kérnek a jótanácsaiból,

Márki-Zay Péter ennél is tovább ment, képzeletben már meg is alakította az ellenzéki szivárványos kormánykoalíciót.

A sárkányölő Vonát is kardélre hányná

Sőt, a kukába vágta (!) Vona Gábor kormányfői ambícióit, és láthatóan Gyurcsány Ferencet és pártját, a DK-t is kihagyná abból a buliból, amire egyébként tényszerűen nem is hívták még meg városunk polgármesterét. Hacsak nem tud valamit, ha csak nincsenek máris Hódmezővásárhelyen túlmutató ambíciói…

Az MSZP csütörtöki vásárhelyi fórumán – az alábbi videóban megtekinthető – Márki-Zay úgy fogalmaz, ha – de csak akkor, ha – az ellenzéki erők mindenhol visszalépkednek egymás javára,

„Vona Gábor lehet a legnagyobb, Karácsony Gergely lehet a második legnagyobb, Szél Bernadett pedig a harmadik legnagyobb kormánypárt vezetője”.

Tegyük most félre azt az apró tévedést, hogy Karácsony Gergely amúgy (még?) nem szocialista politikus, hanem a Párbeszédtől importált miniszterelnök-jelölt, a Bercsényi utcában megálmodott Jobbik–MSZP–LMP-koalíciós kormányzat terve egyelőre több sebből vérzik. (És nemcsak azért, mert nem ismerjük a programját, a pártok közös programelemeit.)

A Jobbik ugyanis kitart amellett, hogy maximum a „21. századi” LMP-vel lesz hajlandó együttműködni a választás után, de az MSZP és a DK is határozottan elhatárolódik a Jobbiktól, csak az LMP-nek ajánlott fel koalíciót. Az is komoly kérdés, mit szól a kormányfői ambíciókat dédelgető Vona Gábor, a kormányváltásba rengeteget fektető Simicska Lajos és maga a Jobbik-tábor az ellenzék egybegyúrásáért korteskedő „önmagát sárkányölőnek gondoló politikai újonc” azon ígéretéhez, miszerint

„olyan veszély sem fenyegeti az országot, hogy Vona Gábor legyen a miniszterelnök”…