A régészet rejtelmeivel is megismerkedtek a Mezőváriból idelátogató diákok

A Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a Nagyberegi Református Líceum diákjait a Németh László Gimnázium, Általános Iskola fogadta múlt héten.  

Az elmúlt hetek extrém időjárása megnehezítette a csoport határon való átjutását, de a fogadó iskola által szervezett programoknak köszönhetően feledésbe merültek az utazási nehézségek -adott tájékoztatást portálunknak Kelemen- Fehér Tímea, a Németh László Gimnázium tanára, aki azt is elmondta:

A diákok látogatást tettek Ópusztaszeren, ahol megtekintették a Feszty-körképet, majd múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, megismerkedtek a régészet rejtelmeivel, amit egy irodalmi foglalkozás követett, verset írtak, plakátokat készítettek, belebújhattak a régi korok  ruháiba. Buszuk Szegeden is megállt, itt a Pick Múzeumban a kolbászkészítés rejtelmeit leshették el, egészen a paprika feldolgozásának fázisaitól kezdve, amit egy kis kóstoló is követett.

A következő napon meg se álltak a Parlamentig, amely saját bevallásuk szerint nagy élmény volt számukra, különösen a koronaőrök szolgálatba állása, az ülésterem hagyott mély nyomokat a diákokban. Sőt, abban is reménykedtek, hátha látnak ismert politikust az épülettel való ismerkedés közben.

Hódmezővásárhely hangulatos belvárosa, sétálóutcája is nagyon tetszett az ide látogató diákoknak. A csoportban voltak olyanok, akik már nem először jártak a városban, és ők tartottak társaiknak idegenvezetést az első látogatásuk óta a városban tapasztalt változások bemutatásáról 

– emelte ki Kelemen- Fehér Tímea, majd azt is hozzátette:

Az itt töltött napok során nagyon jól érezték magukat a diákok, nagyon hálásak voltak a város és a gimnázium tanulóinak vendégszeretetéért. A fogadó intézmény tanulói a kárpátaljai diákok számára könyvgyűjtést szerveztek, amely során nagy mennyiségű mesekönyv, szépirodalmi és ifjúsági könyvek gyűltek össze. Ezekkel a könyvekkel megrakodva tértek haza a vendégdiákok Kárpátaljára.

Forrás, fotó:

Seres Imre

igazgatóhelyettes

Németh László Gimnázium, Általános Iskola