7 Csongrád megyei döntőse lesz a Szakma Sztár Fesztiválnak

Összesen 22 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből még januárban. Ők 11 szakmában versenyezhettek tovább a válogatókon, ahol eldőlt, hogy közülük 7 Csongrád megyei fiatal lehet ott a fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

A döntőbe jutott versenyzők a Szakma Sztár Fesztiválon, bizonyíthatják, hogy ők a legkiválóbbak szakmájukban. A döntő  április 23. és 25. között zajlik majd a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál egyik elemeként. A versenyt országos szinten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. A finálé a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkájában is fontos szerepet játszik. A gazdasági önkormányzat tavaly 550 pályaválasztás előtt álló diákot vitt el buszokkal a fővárosi eseményre. A tanulók itt testközelből ismerhették meg a rendezvényen bemutatott szakmákat, emellett a verseny hangulatába is belekóstolhattak.

A megmérettetés célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, és verseny szervezése a szakképzésben részt vevő tehetséges tanulóknak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél. A diákok tudását életszerű feladatsorokkal mérik, a budapesti döntőn pedig szóbeli és gyakorlati feladatokkal kell bizonyítani, hogy ki a legjobb jövőbeli szakmájában.

A Csongrád megyéből döntőbe jutó versenyzők:

A Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a Baustudium Kft. tanulója: Fövényes Anikó – ács szakmában.

A Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a CH-Industries Zrt. tanulója: Krizsán Péter Zoltán – hegesztő szakmában.

A Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és Dr. Katonáné Dunai Erika e.v. tanulója: Bús Kitty– kozmetikus szakmában.

A Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája  és a Szegedi Közlekedési Kft. tanulója: Farkas Benjamin – mechatronikai technikus szakmában.

A Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója: Csikós András – automatikai technikus szakmában.

A Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója: Kis László – automatikai technikus szakmában.

A Hódmezővásárhelyi SZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. tanulója: Luncz Lili – kereskedő szakmában.